KONSUMENTTEST. Många blir irriterade över att inte få ut all tandkräm ur förpackningen. I en test som Råd & Rön gjort av 13 tandkrämsförpackningar hade Pepsodent kids mest spill, eller 11 procent blev kvar i förpackningen. Av alla testade tandkrämsförpackningar var det ingen som var helt tom. Minst spill hade Aquafresh och Vademecum där tre procent blev kvar när man för hand inte längre kunde trycka ut mer tandkräm.
MAT. Konsumenter bör jämföra priser på samma typ av varor i butiken. På så sätt går det att spara pengar, rekommenderar Konsumentverket, som har undersökt prissättningen i fem Stockholmsbutiker. En tvåbarnsfamilj kan tjäna upp till 1 700 kronor, eller 25 procent av den totala matkostnaden, under en fyra-veckorsperiod genom att använda de jämförpriser som mataffären enligt lag måste sätta ut.
MILJÖ. Efter den 1 juli 2006 får inte bly och andra fem hälso- och miljöskadliga ämnen finnas i elektrisk och elektroniska produkter som säljs inom EU. Den svenska industrin anser det är svårt och dyrt att ersätta blyet, men den japanska elektronikindustrin har satsat mer på miljö och har löst många problem. Blyet beräknas vara ersatt av blyfria komponenter redan i slutet av 2003, skriver Råd & Rön.
REKLAM. Mer och mer reklam dimper ner i brevlådan visar en undersökning i Malmö. En villaägare fick 1 340 försändelser med en sammanlagd vikt på 54 kilo förra året.
En lägenhetsägare fick 1 525 försändelser som vägde 67 kilo. Enligt Konsument Malmös uträkningar får då Malmös cirka 135 000 hushåll totalt 8 000 ton reklam i brevlådan. Det innebär att brevbärarna delar ut ungefär 24 ton reklam var och att cirka 125 000 träd har avverkats för tillverkningen av pappret. En likadan undersökning gjordes 1982. Då var antalet försändelser 335 och pappret vägde 11 kilo.
LIVSMEDEL. Moms, arbetsgivareavgifter samt inkomstskatter ger höga matpriser, menar Handelns utredningsinstitut i en rapport. Men även etableringshinder för nya lågprisbutiker kan vara en orsak till att de svenska matpriserna ligger nio procent högre än i övriga Europa.
MILJÖ. Åtta av tio inköpare av mobiltelefoner vill ha en miljö- och kvalitetscertifiering av mobiltelefoner. Av dessa skulle sex av tio vara beredda att betala mer för en mobiltelefon som uppfyller kraven på certifiering, skriver Computer Sweden.
INTERNET. En ny hemsida med fakta om avfall har öppnat på www.sopor.nu. Förutom information om återvinning, tips på hur man källsorterar samt stati-stik och lagar finns här även länkar till myndigheter och kommuner.
Hemsidan är ett samarbete mellan Konsument-verket, Naturvårdsverket, El-kretsen, Pressretur, Förpackningsinsamlingen, RVF -- Svenska Ren- hållningsverksföreningen samt Svensk Glasåtervinning.
TVÄTT. Endast tre av tolv kulörtvättmedel i pulverform tvättar riktigt rent, visar ett test som gjorts av Coop Provkök. Bland annat fann man att fläckar av stearin och smörjolja var mycket svåra att få bukt med. De tre bästa tvättmedlen för de flesta typer av smuts var Mini Risk, Skona och Vår Egen Miljömärkta.
TELE. Reformerna på telemarknaden som gjort det möjligt för alla att själva välja teleoperatör har varit lyckade, menar Post- och telestyrelsen. Som en följd av de nya reglerna har ungefär en tredjedel av privatabonnenterna valt en annan förvalsoperatör än Telia. Samtidigt har den tio år gamla telelagen tvingat etablerade operatörer att ge nya aktörer rätt att använda både de fasta och mobila telenäten.
TELETJÄNSTER. Förra året skickade vi svenskar 1,3 miljarder sms-meddelanden vilket är tre gånger mer än för två år sedan. Även i övriga världen knappas det för fullt. Under förra året skickades det en miljard textmeddelanden i hela världen per dag, skriver Ny Teknik.
DEKLARATION. Under de tre kommande veckorna kommer de nya deklarationsblanketterna att skickas ut till sju miljoner svenskar. Den stora nyheten är att den förenklade och särskilda blanketten slagits ihop till en gemensam blankett med förtryckta uppgifter. Men har man gjort en fyllnadsinbetalning syns denna inte på den preliminära skatteuträkningen. Däremot finns den med på slutskattebeskedet som skickas ut i augusti, september eller december.