Flyttfirmor auktoriseras via branschorganisationerna Sveriges Möbeltransportörers Förbund (SMF) och Svenska Åkeriförbundet (SÅ).
Och den auktorisationen ger nog konsumenten en viss säkerhet. Både SMF och SÅ har en överenskommelse med Konsumentverket om att deras medlemmar ska följa de allmänna regler som finns för bohagsflyttning, Bohag 2000.
- Om någon av våra medlemmar till exempel inte skulle följa en rekommendation från Allmänna reklamationsnämnden kan den medlemmen i värsta fall bli utesluten. Men mig veterligt har det aldrig hänt, säger Gunnar Gudmundsson, generalsekreterare på SMF.
Gunnar Gudmundsson tycker - förstås - att de som funderar på att anlita en flyttfirma ska anliga ett bolag som är medlem i SMF.
- Men det finns ju firmor som inte är anslutna hos oss som använder Bohag 2000 som branschregler. Och det är ju dem som kommunernas konsumentrådgivare brukar vifta med.
Konsumentverket håller helt med flyttbranschen om att Bohag 2000 är ett bra system.
- Om vi upptäcker att flyttfirmor använder andra regler än dem, så jämkar vi efter Bohag 2000, säger Sverker Torslund på Konsumentverket. Och om firmorna inte vill rätta sig efter det så hamnar de på vår svarta lista.
Sverker Torslund tycker däremot inte att konsumenter blint ska tro att en firma, oavsett bransch, är bra bara för att den är auktoriserad.
- Auktorisationer är ett branschsystem. Det kan vara bra, eller fullständigt meningslöst. Men om medlemmar i en organisation förbinder sig att följa regler och till exempel garantera att personalen har utbildning, då är det en klok tanke.
Sverker Torslund påpekar också att konsumenten alltid bör fråga firman varifrån deras auktorisation kommer, eftersom ett sånt begrepp är lätt att svänga sig med.
- Även om en firma bara muntligen påstår att de är auktoriserade utan att verkligen vara det, så är det i strid med marknadsföringslagen och grund för anmälan.