Livsmedelsverket har undersökt vad godiset innehåller. Det är intressant läsning, som kanske får en och annan gottegris att fundera över valet av råttor, grodor, krokodiler och annat segt, sött och surt i butikerna.
Godisprodukter som gelékonfekt, syrliga karameller och lakrits innehåller, något förenklat, till största delen kolhydrater i form av socker och stärkelse. Choklad innehåller samma ämnen, men även fett. Men det finns en liten skillnad mellan mörk och ljus choklad som kanske inte många vet om. Det är nämligen nära dubbelt så mycket järn i mörk choklad.
I godis kan finnas ingredienser som förvånar. I exempelvis mjuk skumdragé används ett ytbehandlingsmedel, shellack, som är ett sekret från den indiska lacksköldlusen. Sega råttor och annan mjuk vingummi innehåller gelatin, ett protein som erhålls från svinsvål. Den tillsätts för att godiset ska bli fast i formen.
De flesta färdigpackade livsmedel ska vara fullständigt märkta. Även för lösviktsgodis, bör kunden få upplysning om produktens innehåll, antingen skriftligt eller muntligt från butikspersonalen.
Undersökningar av lösgodis som Livsmedelsverket gjort visar att det finns butiker som har svårt att ge uppgifter om såväl innehåll, tillverkare som importör.
För de allra flesta konsumenter har det inte så stor betydelse vad godiset innehåller, men för allergiker kan det vara livsavgörande. Allergiframkallande färgämnen, azofärgämnen, kan ge reaktioner som hudutslag, eller i värsta fall astmaanfall.
Av innehållsdeklarationer på förpackningarna framgår att råvaror och tillsatser för att ge godiset en söt smak varierar. Naturliga sötningsmedel är sockerarter och sockeralkoholer, medan sackarin och aspartam är syntetiska medel som är helt energifria.
I "sockerfritt" godis kan sockret vara ersatt av sockeralkoholer, och det är inte lämpligt för den som av till exempel medicinska skäl vill minska på antalet kalorier.
På många sötsaker finns näringsvärdesberäkningar. Chok-ladkonfekt är energirik. Det innehåller mycket fett men även kolhydrater som huvudsakligen kommer från sackaros. Tugggummi innehåller dubbelt så mycket järn som i mörk choklad.
I saltlakrits finns inget fett alls. En liten varning måste ändå ges till glutenallergiker. Lakrits kan innehålla vetemjöl (gluten). Som bindemedel vid tillverkningen används antingen mjöl eller stärkelse. Vilket bindemedel som använts måste framgå av ingrediensförteckningen.
I så kallat hälsokostgodis finns en del fett, socker och stärkelse, men det innehåller mer kostfibrer än annat godis. Även karoten, rokoferol och niacin finns i mätbara mängder. Mineralinnehållet är ungefär lika.
Däremot är en tredjedel av fettet i beräkningarna på hälsokostgodiset enkel- eller fleromättat, medan vanligt godis till största delen innehåller mättat fett.
Källa: Livsmedelsverket.