Så fungerar digital-boxar

Det är trögt i portgången för marksänd digital-tv. Än så länge tvingas kunderna att köpa Boxers program à 139 kronor per månad i minst ett år. Däremot har mottagarna vuxit till sig. Corren har provat de två vanligaste, Nokia 212 och Triax (tillverkad av Thomson).

Konsumentfrågor2002-12-17 06:07

Än så länge lyser "folkboxarna" för runt en tusenlapp med sin frånvaro.

SVT säljer inga egna programkort utan har sålt digital-sändningarna till Boxer. Boxer har överlåtit programkortsförsäljningen till radio och tv-branschen. Den har inget intresse av att sälja programkort för enbart gratiskanalerna.

Istället erbjuds kunderna motköp. Du får lika mycket i rabatt för mottagaren som du köper program för.

De vanligaste mottagarna är tvillingarna Triax DTl 354 och Thomson, samma apparat men med olika skal, samt Nokia 212 T. De kostar utan programavtal 2 600-2 895 kronor (billigaste priset på Internet).

Ettårsavtal

Kunden kan köpa Thomson (Triax) hos Expert för 1 495 kronor om han samtidigt tecknar ett tolvmånadersavtal på Boxers utbud exklusive filmkanalerna. Totalt 2 063 kronor.

Den som vill ha en filmkanal köper Canal plus i ett år plus mottagare Nokia 212T för 795 kronor. Totalt 5 091 kronor.

Enligt Boxers marknadschef Anders Åbrandt har kunden rätt att efter ett år säga upp betalkanalerna. Han behåller ettan, tvåan och fyran och betalar en årlig programkortsavgift på 295 kronor.

Nokian är så snygg, snabb och lättknappad att första modellen känns urgammal.

Det märks att företaget arbetat hårt med det som kallas för man-maskin-samarbetet.

Fjärrkontrollen är enkel. Man knappar sig längst en "liggande filmremsa" med olika symboler. Som på ett tv-spel kan man sedan knappa sig uppåt och nedåt i korsande filmremsor där bilderna består av olika funktioner som t ex inställningar kontroll, tv-kanaler o s v.

Programmeringen är mycket enkel. Man får hela tiden i klartext både kanalnummer och namn på det mottagaren hittar.

Spela in åtta program

Mottagaren har timer som kan ställas in så att din video kan spela in åtta olika program.

Man kan givetvis ställa om bilden till det nya 16:9 formatet (även Triax).

Nokian har liksom Triax satsat på att man med enkla tryckningar får veta det mesta om pågående och nästa program med hjälp av text på tv-skärmen.

Givetvis har båda utgångar till förstärkare via så kallade RCA-kontakter. Nokian har dessutom utgång för digitalt ljud (Dolby). Ett extra uttag i Nokian för kortläsare för annan mottagningsstandard kan vara bra att ha i en framtid,

RF-utgång är bra men finns bara på Nokian. Det innebär att du kan skicka signalen vidare till andra tv-apparater via antennkabeln. Triax måste du koppla via en video för att plocka ut antennsignalen.

Nokians enda nackdel är att den på grund av sin runda form inte är stapelbar.

Anpassar sig

Triaxmottagaren är stapelbar och anpassar sig väl till annan utrustning.

Fjärrkontrollen har mer knappar och sökningen är i och för sig enkel. Den är inte riktigt anpassad till västra Östergötland.

Mottagaren måste tvångsprogrammeras och ställas in manuellt på grund av att vi som bor i västra Östergötland har en alldeles egen tv-signal för digital-tv.

Triax har en fördel som Nokian saknar. Ett kanalläge där man både får upp en kanallista och en liten ruta med pågående sändning i kanalen.

Jag skulle gärna vilja ha mer information om vilken kanal jag ser på och varifrån den kommer.

Det finns alltså små skillnader mellan apparaterna, men en sak har de gemensamt: bilden är densamma, en glasklar digital bild.

Nokian är aningen mer påkostad och har mer extrautrustning som t ex timer. Båda arbetar dock snabbt och det lär bli smaken och det enskilda erbjudandet som avgör valet. Digital-tv är en av julens lockvaror och man kan fynda med lite tur.

Fotnot: Triax mottagare byggs av Thomson och är i princip identisk med den Thomsonmottagare som finns i olika tv-paket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!