DEKLARATION. Alla får samma deklarationsblankett i år oavsett om man är löntagare eller driver näringsverksamhet. Den nya blanketten har två sidor och innehåller en specifikation av kontrolluppgifter samt en preliminär skatteuträkning. Näringsidkare måste även i fortsättningen lämna in näringsbilagor. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad till skattemyndigheten senast den 5 maj.
MOBILTELEFON. De nya mobiltelefonerna med gprs-teknik som gör det möjligt att vara kontinuerligt ansluten till internet säljer allt bättre i Sverige. Under 2002 såldes en miljon gprs-telefoner och en och en halv miljon vanliga gsm-telefoner, enligt statistik från IT-research. Men samtidigt använder bara 15 procent av telefonägarna ett gprs-abonnemang.
BOSTAD. Allt fler yngre män och kvinnor bor kvar hemma hos sina föräldrar, visar TCO:s tredje generationsstudie. Antalet 26-åringar som bor kvar hemma hos föräldrarna ökade med 1,4 procentenheter mellan 1991 och 2000. Därmed är drygt 12 procent av alla 26-åringarna så kallade mambos. Samma undersökning visar att nio av tio vill flytta hemifrån men att de höga boendekostnaderna hindrar dem från att skaffa egen bostad.
BOKMOMS. Som en följd av momssänkningen på böcker sjönk priset på skönlitteratur med 16 procent under år 2002. Facklitteraturen blev 11,3 procent billigare medan priserna på barnböcker sjönk med 14,4 procent, skriver Svensk Bokhandel Direkt.
BOSTAD. Visst kan man pruta på hyran om man anser att lägenheten inte håller en godtagbar standard. En hyresgäst i Stockholm fick sin månadshyra sänkt med 700 kronor på grund av att hyresvärden lämnat felaktiga uppgifter om lägenhetens standard efter en renovering, skriver tidningen Vår Bostad.
FLYG. Det irländska lågprisflygbolaget Ryanair dumpar sina priser på bekostnad av säkerheten, menar den norska konsumenttidningen Forbruker-Rapporten. Tidigare anställda säger bland annat att de stressiga och dåliga arbetsförhållandena leder till bristande säkerhet. Ryanair tillbakavisar dock anklagelserna med hänvisning till säkerhetsstatistiken.
MÖBLER. TCO Development tar fram ny en märkning för kontorsmöbler som ställer högre krav än befintliga svenska och internationella standarder. Genom märkningen hoppas man att det ska bli enklare för användarna att välja möbler som är bra med avseende på ergonomi, ekologi samt emissioner i form av strålning. Förslaget som är ute på remiss ska preliminärt lanseras till sommaren.
DETALJHANDEL. Den svenska detaljhandeln ökade sin försäljning med 4,4 procent i november. Bäst går det för livsmedelshandeln som ökar snabbast på stormarknader och varuhus, visar siffror från Statistiska centralbyrån. Trots den snabba ökningen får Sverige lämna från sig förstaplatsen som den snabbast växande marknaden i Europa. Handeln i Storbritannien och Spanien växer nu med 5,7 respektive 4,8 procent.
VARUMÄRKEN. Sveriges studenter är mest positiva till varumärket Ikea följt av Akademibokhandeln, Arla och Ica, visar en undersökning som Studentbarometern gjort bland 2 900 studenter. Samma undersökning visar att de svenska studenterna har en samlad köpkraft på 30 miljarder kronor.
FRITID Det är många svenskar som åker utför. Omkring 1,1 miljoner gör det minst en gång om året. För utförsåkning är det carvingskidor som gäller. Men det finns olika typer.
En test av slalomskidor har gjorts i tidningen Råd & Rön. Tre typer av skidor testades både praktiskt i backar och i laboratorium; vanliga slalomskidor för nybörjare och sådana som tar det lugnt i backen, avancerade modeller för styva åkare samt friåkningsskidor.
Allra bäst betyg, både för åkningsegenskaper och laboratorietest av hållfasthet, stöttålighet med mera, fick Atomic SL 11.12 och Salomon Equipe 10 3V. De kostar 5 200 respektive 7 200 kronor, den senare med bindning. En prisvärd skida är Atomic SL 9.12, cirka 5 000 kronor med både platta och bindning.