Tio viktiga frågor när du köper telefon:
1. Behöver jag en sådan telefon som säljaren föreslår? Eller räcker det med en enklare? Har du verkligen användning för kameran, bluetooth eller radiomottagare?
2. Stöt- och vattenkänslig? Som framgår av testet kan telefonerna vara förvånansvärt känsliga.
3. Hur tydlig är skärmen? Är tecknen för små? Går storleken att ändra? Hur väl syns skärmen i dagsljus? Kräv att få titta på en riktig telefon, inget demoexemplar med en påklistrad låtsasskärm.
4. Knapparna -- är de tillräckligt stora? Lätta att hitta, så att rätt nummer slås? Distinkt tryckmotstånd? Mycket viktigt. Var särskilt observant på "hippa" telefoner med ny design, typ svängd front.
5. Ljudet -- hur är det? Lyssna helst på telefonen "live". Ibland kan det krävas att du måste ha örat på exakt rätt ställe för att det ska gå att höra.
6. Lätt att hitta rätt funktion? Är menyerna smart gjorda? Eller måste du klicka många gånger för vanliga funktioner som att hämta ett lagrat telefonnummer, ringa om det senast uppringda numret eller börja skriva ett sms. Skillnaden är stor mellan olika tillverkare. Testa!
7. Hur lång batteritid? Hur lång taltid och passningstid (standbytid)? Jämför olika modeller.
8. Klarar den de tjänster jag vill använda mms, e-post med mera?
9. Hur mycket strålar den? Jämför SAR-värdena. WHO och EU har 2,0 W/kg som maxvärde medan TCO är strängare och kräver högst 0,8 W/kg.
10. Hur ser garantivillkoren ut? Minst ett år ska ingå, gärna mer. Ta skriftligt på allt och spara alla papper. Enligt konsumentköplagen har du alltid två års rätt att klaga på "ursprung- liga fel".
Mobiltelefonerna släpptes från en meters höjd mot ett betonggolv. Detta skedde sex gånger, en gång för varje sida på telefonen. Efter varje fall kontrollerades att telefonen fort- farande fungerade och att den inte fått några synliga skador.
Salt eller förorenad (korrosiv) miljö. Här utsattes telefonen för en salthaltig dimma under sammanlagt tre dygn, vilket motsvarar en längre tids exponering i miljöer som innebär risk för oxidation eller korrosion.
Sådana miljöer är intill eller ute på havet, i badhus (där klor i luften ökar risken för korrosion) eller förorenad stadsmiljö. Funktionskontrollen gjordes under testet och efter det att telefonerna fått vila i 4--6 dagar.
Fuktig miljö (duggregn). Telefonerna utsattes för droppande vatten under 10 minuter (1 millimeter per minut), vilket motsvarar ett lättare duggregn. Funktionskontrollen gjordes direkt efter provet och efter det att telefonerna fått torka i 4--6 dagar.
Testet har utförts av SP, Sveriges provnings- och forskningsinstitut på uppdrag av det oberoende test och researchföre- taget Consumercontent. Sju modeller valdes ut bland stor- säljarna under september till oktober månad 2004. Några lite äldre och några nyare modeller med ett pris från 1 300 till 4 000 kronor utan abonnemang.
Testet utfördes i tre moment -- fallprov från en meters höjd, saltdimma i tre dygn och lätt duggregn i 10 minuter. Avsikten var att efterlikna hårda, men inte onormala, förhållanden i verkligheten.
-- Man kan ändå se det här som baskrav på en telefon, anser Anders Odell, tekniskt sakkunnig på Konsumentverket.
-- En mobiltelefon håller man ju i handen. Klart att det händer att man tappar den. Då ska den klara fallet ner till golvet.
Testets klart tåligaste telefon visade sig vara Sony Ericsson K700i. Det var också den telefon som hade klart mest finesser, vilket alltså visar att det går att göra en telefon med mycket funktioner utan att den därmed lättare går sönder.
Sony Ericssons andra telefon, toppsäljaren T630, får däremot underkänt i testet. Tillsammans med Samsung SGH-X450 kom den sämst ut. Ingen av dessa överlevde testet.
Siemens MC60 fick också en hel del anmärkningar, men fortsatte i alla fall att fungera. Det gjorde också Nokia 6610i.
Testets billigaste telefon, Nokias 3510i, klarade sig relativt bra.
Kritik blev det dock för att telefonen förlorade kontakten med nätet efter att ha utsatts för regndroppar.
3510i fick till och med färre anmärkningar än Nokia 5140, en av de få telefoner som faktiskt marknadsförs som fukt- och stöttålig. Eller som Nokia uttrycker det: "Sportig, tålig och slitstark". 5140 fungerade i och för sig fortfarande efter testet, men fick en glipa mellan fram- och bakdelen efter fallet och nedsatt funktion i mikrofon och högtalare när det blev blöt. Generellt kan sägas att testet visar att mobiltelefonerna fortfarande är sårbara, trots att de faktiskt är tänkta för utomhusbruk. Uppenbarligen prioriterar inte tillverkarna dessa egenskaper, utan satsar mer på utseende.
Från tillverkarhåll hävdas det att kunderna inte är beredda att betala extra för det. Det kan också vara en förklaring till att det i dag bara finns två modeller sam faktiskt aktivt marknadsförs som tåliga, varav den ena är Nokia 5140.
Varför inte fler?
Henrik Thoresson, reporter på tidskriften Mobil, tycker att det är märkligt, men gör följande kvalificerade gissning:
-- Ett skäl kan vara att det skulle kunna tolkas som att de vanliga modellerna inte tål fukt och stötar så bra.