Liten prisskillnad mellan kontantkort

Konsumenten har inte så mycket att vinna genom att byta kontantkort till mobiltelefonen. Prisskillnaden är ganska liten mellan företagen.

Konsumentfrågor2002-02-19 06:08

Det visar en undersökning av kontantkortsmarknaden som SVD Näringsliv gjort. I tabellen här bredvid kan du se företagens anslutningsavgifter och hur mycket det kostar att ringa till egen och annan operatör.

Varierande startavgift

För en kund som ringer många men korta samtal kan det vara intressant att veta startavgiften. Den varierar mellan 36 öre (Hemel) och 50 öre (Halebop, CU och Djuice).

Ett företag kan ha en dyrare startavgift, men billigare samtalskostnad än andra. Men hur man än räknar är vinsten ändå försumbar.

Kontantkorten går inte att använda på utlandssemestern om det inte finns ett särskilt avtal, och det kostar extra. Tre företag, Lunarstorm, Hemel och Tango, har inte den här tjänsten.

Populär tjänst

Hälften av alla svenskar med mobiltelefon använder kontantkort. Den här tjänsten har blivit mycket populär, och det förklaras med att ungdomar och andra med svag ekonomi lätt kan använda kortet. En fördel är även att kunden får bättre kontroll på ringkostnaderna.

Främst ungdomar använder sms, små korta textmeddelanden som skickas mellan mobiltelefonerna. Att skicka ett textmeddelande kostar från 1,25 till 1,50 kronor. Det kan tyckas vara små summor, men det är inte ovanligt att ungdomar sms:ar fem -- tio meddelanden per dag. Och då blir det dyrt.

Tjänar miljarder

Telebolagen tjänar miljarder kronor på knapptryckandet. En bristande konkurrens mellan de stora operatörerna på marknaden, Telia, Europolitan Voda-fone och Tele2, är en orsak till att kostnaden för att sända sms är 140 procent dyrare i Sverige än i Danmark.

Mobilportalen Halebop försöker locka kunder med att de får skicka så många sms de vill för 49 kronor i veckan Men lönsamt blir det först för den som sänder mer än sex sms per vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!