Hur klarar sig 19 av de vanligaste apelsinjuicerna mot två kilo färska apelsiner som pressas manuellt?
Det var huvudfrågan i den undersökning som Corren låtit Consumer Content göra.
Huvudnumret i undersökningen var att mäta juicens kanske viktigaste näringsämne - C-vitaminet. Här visade sig skillnaderna vara mycket stora. Både i jämförelse mellan olika sorter och i jämförelse med vad som angavs på paketen.
Här utmärkte sig tre av de analyserade produkterna, Willys och Hemköps färskpressade samt Eldorado. Dels hade de lägst C-vitaminhalt, 21--22 milligram/100 gram eller knappt hälften mot en vanlig apelsin, dels hade de störst negativa felmarginal i förhållande till paketets innehållsförteckning.
- Men det kan ha en naturlig förklaring. Näringsvärdet kan skifta väldigt mellan olika säsonger och sändningar, säger Anne-Marie Holmström, laboratorieassistent på Analy Cen, laboratoriet som utförde testet.
Den som hamnade närmast de pressade apelsinerna var testets dyraste juice - Brämhult, 42 mg mot apelsinernas 43.
Men trots det var inte Brämhults juice den C-vitaminrikaste. Tre betydligt billigare alternativ från Signum, Hemköp och Willys innehöll mer C-vitamin(46-49 milligram). Men inte den naturliga vägen.
Trion är de enda som med konstgjord väg petat i extra C-vitamin. Åtminstone om man ska gå efter innehållsdeklarationen.
- Man får tillsätta C-vitamin, förutsatt att det anmälts till oss. I de här fallen finns tillstånd, även om KF:s (Signum) är från 1989. Man har ju ändrat varumärke sedan dess och borde göra en ny anmälan, säger Elisabeth Marmon, byråchef på Livsmedelsverket.
Också när det gäller sockerhalten var Brämhults den som låg närmast de pressade apelsinerna - 6,4 gram/100 gram mot 6,5/100 gram för apelsinerna. Dessa två var de helt klart minst söta av alla de testade sorterna. Sötast var Tropicana tätt följd av Willys färskpressade och KF:s Blåvita. Men skillnader i sockerhalter håller sig inom de normala avvikelserna.
Vad som skiljer allra mest är priset och hållbarheten. Testets dyraste, Brämhult (23,90 litern) håller en vecka medan den billigaste Eldorado (5,50 litern) håller ett år. Det förklaras i huvudsak med att ju mer pastöriserad juicen är desto längre hållbarhet. Brämhults är dessutom testets enda helt opastöriserade juice.
- Men jag tror säkert att vår juice håller i åtminstone tio dagar. Och jag utgår från att förhållandet är samma för alla juicer. De håller längre än vad som står på paketet, säger Sofia Gottberg, marknadschef på Brämhults.
Endast fem av de testade juicerna är direktpressade. Alla andra kommer från juicekoncentrat, importerade i första hand från USA och Sydamerika. I Sverige blandas koncentratet ihop med vanligt vatten. Ibland lite för mycket vatten.
- Det är ju framför allt vattenmängden det går att fuska med. De oberoende EU-tester som görs i Sverige av ett tyskt laboratorium har ibland hittat för utspädda juicer. Men det brukar rättas till omgående, säger Arne Gabrielsson, ansvarig vid branschorganet Svenska Juiceföreningen.
Något trixande med för mycket vatten eller socker gick inte att spåra i den här testen. Alla juicer klarade kraven för att få kallas apelsinjuice, och behöver inte klassas ner till apelsinnektar där det tillåts både extratillsatt socker, andra frukter och betydligt mer vatten.