Färgkopior bäst med original

Måste man köpa originalpatroner till sin skrivare för att få bästa kvalitet? Nej, det finns piratkopior som är lika bra. Det visar ett test av sju olika sorters bläckpatroner som Corren låtit göra.

Konsumentfrågor2004-04-26 06:18

När färgpatronerna ibland kostar mer än själva skrivaren är det allt fler som väljer att köpa piratkopior. Men kvalitén bland de olika piratkopiorna varierar mycket visar den undersökning som Corren gjort med hjälp av testföretaget ConsumerContent.

Den bästa kopian, från Pelikan, är fullt i klass med originalet från HP, Hewlett-Packard. Men flera av de testade kopiorna håller inte alls måttet.

Vi valde att testa två av de mest sålda patronerna på marknaden, båda från HP som säljer närmare hälften av alla bläckstråleskrivare i Sverige.

Livslängd varierar

Eftersom skillnaden i kvalitet mellan de svarta patronerna är liten och spelar mindre roll än för färgpatronerna så fokuserade vi på livslängden när de svarta patronerna testades. Och här visade sig skillnaderna vara stora.

Piratbläcket från Inkagain räckte längst, 710 A4-utskrifter tätt följd av originalet från HP. Klart sämst var Kores, som tog slut redan efter 500 sidor.

Det fanns vissa kvalitetsskillnader på den svarta utskriften också. Men här spelar det mindre roll.

-- Det var ju inga problem att läsa texten, även om det hos Rema i alla kopior fanns små ljusa ränder över de svärtade ytorna, säger Ellen Holmström, ingenjör på SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, som utförde testet.

Om skillnaderna mellan de svarta patronerna var ganska liten så var de desto större när det gällde färgpatronerna. Den enda färgpatronen som höll jämna steg med originalet var Pelikan.

Piratkopiorna hade svårast att hänga med originalet och Pelikan när det gällde hur de tål ljus. Flera utskrifter från piratfärgpatronerna tappade färgen högst betänkligt efter att de simulerats solljus i laboratoriet. Tre fabrikat - Inkclub, Inkagain och Rema - var inte ens i närheten att få betyg 1 ljustestet, som vanns klart av Pelikan på 3,8.

Flera testade kopior såg ut som svartvita foton efter ett tag. Men för den som verkligen vill få lång livslängd på sina bilder så bör man köpa speciellt arkivbläck. Det är dyrare, men klarar ljuset bättre, säger Ellen Holmström.

Trots att Pelikan fick lika högt betyg som HP menar Frode Flage Eriksen, Nordenchef för HP:s tillbehör, att ingen piratpatron matchar originalet. Och trots att HP:s patroner alltid är mycket dyrare än kopiorna hävdar han att originalet är billigast. En ekvation som är svår att få ihop när man som konsument jagar 100-lappar.

Billigast? Varför är ni egentligen så dyra, snarare?

Jag vill påstå att vi är billigast i det långa loppet. Driftsäkerheten och kvalitén gör att vi vinner i det långa loppet.

Flera av era skrivare är billigare än den testade färgpatronen som kostar 600-700 kronor. Ni måste tjäna stora pengar på patronerna och nästan inget på skrivarna?

Nej, alla produktionsdelar inom HP ska gå med vinst. Men exakt vilken marginal vi har på patroner och skrivare går vi inte ut med. Det är vår interna business. Men man ska inte glömma att detaljisterna ofta lägger på betydligt mer på patronerna än på skrivarna. De är ofta lockpriser på dem, säger Frode Flage Eriksen.

I dag beräknas drygt tio procent av alla bläckpatroner som säljs till de uppskattningsvis fyra miljoner bläckstråleskrivare som finns i landet komma från pirattillverkare.

Jörgen Wonisch är vd för Greenman, som saluför Inkagains piratbläck i Sverige. Han säger sig inte vara direkt förvånad över testets resultat.

HP-kopia = begagnat

HP är svårast att kopiera. Hos dom sitter viss teknik på patronerna, inte bara i skrivaren. Så HP-kopiorna är alla refill, vi tvättar ur begagnade patroner och fyller dem igen. När det gäller exempelvis Canon behöver vi inte återvinna, utan kan tillverka helt nya. Den omständliga processen med att kopiera HP gör att de både blir lite dyrare och sämre än när vi också själva kan tillverka själva patroner. Så de riktigt stora vinsterna med icke-original gör de som har Canon och Epson, menar Jörgen Wonisch.

Att handla bläckpatroner, både original och piratkopior, är oftast billigast på Internet. Men det gäller att se upp med fraktkostnader. I testet var den lästa fraktkostnaden 39 kronor och den högsta 112,50.

Det tog också olika lång tid att få patronerna från det man beställde. I testet varierade det från två till sju dagar.

Patronfakta

Det finns två typer av kopior. Dels rena piratkopior där både själva patronen och bläcket inte är original, dels så kallade refill-kopior, där patronen är ett begagnat original men bläcket inte original.

Ett fjärde sätt att skaffa bläck till sin skrivare är att köpa ett refill-set och själv fylla på bläck i den tomma patronen.

Någon branschsiffra för hur många bläckpatroner som säljs i Sverige varje år finns inte.

Men en grov uppskattning visar att det handlar om en bransch som säkert omsätter 2-3 miljarder kronor Säg att de fyra miljoner bläckstråleskrivare som finns får fyra nya patroner varje år och att de i genomsnitt kostar 200 kronor. Då blir siffran 3,2 miljarder kronor.

Testfakta

Både färg- och svarta patroner från sju olika tillverkare testades hos SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås. Det är original och kopior av två av HP:s mest sålda bläckpatroner, nummer 45 och 78. Patronerna fungerar på många skrivare i HP:s Deskjet-familj.

För att se hur länge de svarta patronerna varade så skrevs ett A4-dokument med vanlig text ut tills bläcket tagit slut.

Färgpatronerna testades i tre delmoment:

Färgåtergivning, där man jämförde med kopieringen med ett fotooriginal;

Ljustålighet, genom att lysa med speciallampor som motsvarar solljus och se hur bilderna reagerade;

Vattentålighet, efter att ha förvarat bilderna i avjoniserat vatten i tio minuter lufttorkades de och undersöktes sedan.

Resultaten från färgtestet betygsattes och slogs sedan ihop till ett betyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!