MAT På två år har försäljningen av färdigmat nästan fördubblats. Mellan åren 1999 och 2001 ökade försäljningen av kyld färdigmat från drygt 600 ton till drygt 1 200 ton, räknat i volym, skriver Råd&Rön. Försäljningen av fryst färdigmat ökade under samma period från lite drygt 50 000 ton till nästan 70 000 ton. Sedan början av 90-talet har försäljningen mer än femdubblats.
Enligt tidningen Butiksarbete uppger konsumenterna att de väljer färdigmat för att de inte har bestämt vad de ska äta till middag när de kommer till butiken. Andra skäl är att de inte har tid att laga mat och har bristande kunskaper i matlagning.
Livsmedelsverket anser att färdigmat inte behöver vara ett dåligt alternativ, men risken är att man tappar kontrollen över vad man egentligen äter.
HUSHÅLL Fem riskokare har testats av Råd & Rön. Ingen riskokare gav lika bra resultat som när riset kokas på spis eller i mikrovågsugn. Med en riskok-are slipper man passa riset när det kokar, men i vissa fall blev det brunaktigt och brände fast trots att kokarna automatiskt slår om till värmehållning när riset kokat klart. Man spar ingen tid och maskinerna är ganska svåra att göra rena. Sämst resultat fick Melissa för 290 kronor. Under kokning skvätte det vatten från maskinen. Elram för 370 kronor är den enda som lyckades få betyg 4 för vanligt ris. Mouli-nex, 530 kronor, klarade sig också hyfsat i jämförelse med de övriga kokarna och den har en väl tilltagen ångtillsats för till exempel grönsaker och fisk.
ALLERGI Det kan finnas mjölkprotein i vissa av Dafgårds snabbmatsprodukter utan att det framgår av innehållsförteckningen, varnar företaget i ett pressmeddelande. Mjölkallergiker bör därför undvika följande produkter: Orientexpressen av sorten Thai, Chow Mein, Curry samt Veggie 280 gram, Fläsk-schnitzel 4-pack 400 gram samt Fläskschnitzel 900 gram, Västgötaburgare 1-portion 350 gram. Kunder som köpt produkten men som nu inte vågar äta den bör ta kontakt med Dafgårds kundservice.