Tendensen är tydlig. Hörluren har på senare tid blivit en accessoar. Numera gäller det att synas medan man lyssnar. Inspirationen kommer framför allt från discjockeys, professionella musiklyssnare som ofta står i blickfånget, alltid utrustade med ett par rejäla lurar.
Det uppenbara argumentet för öronsnäckorna, att de tar lite plats, väger fortfarande tungt för många. Men är man ute efter en bra ljudupplevelse gör man rätt i att investera i ett par större lurar. Det menar i alla fall Göran Johansson, redaktör på branschtidningen Hifi & Musik.
- Öronsnäckorna är oftast inte särskilt bra eftersom de är dåliga på att återge basljud. Samtidigt är det viktigt att tänka på att de flesta av de stora hörlurarna bara är anpassade för hemmabruk och inte är tänkta att användas när man är ute och rör på sig, säger han.
Hörlurar kan delas in i tre kategorier: slutna, halvöppna och öppna. Att välja rätt lurar handlar delvis om hur mycket man är beredd att störa sina medmänniskor. Det är ju inte självklart att den äldre damen i basker snett framför dig på bussen njuter lika mycket som du av att höra "Bück dich" med Rammstein.
- Många köper hörlurar därför att de vill kunna lyssna på musik utan att störa andra. Då är ett par slutna hörlurar att föredra. Nackdelen med slutna lurar är dock att de kan ge ett "burkigare" ljud. De öppna hörlurarna låter luftigare och är oftast bäst, förklarar Göran Johansson.
Han betonar också vikten av att investera i en separat hörlursförstärkare.
- De flesta vanliga förstärkare är på tok för klena för att fungera bra ihop med hörlurar. Det är något som fler borde tänka på.
Hörlurar finns i alla prisklasser, från strax under hundralappen och uppåt. Hörlursnördar med riktigt feta plånböcker kan punga ut med 120 000 kronor för Sennheisers flaggskepp, Orpheus HE 90. För vissa finns det som bekant inga genvägar till det perfekta ljudet.
- De allra dyraste hörlurarna fungerar ofta som en sorts statussymboler för tillverkarna. Det ligger en viss prestige i att kunna tillverka de bästa hörlurarna. De har komponenter, exempelvis membran, i mycket dyra material, berättar Göran Johansson.
Men man behöver inte vara gjord av pengar för att få möjlighet att njuta av ett par bra hörlurar. Den snabba tekniska utvecklingen har lett till att kräsna musikfantaster numera kan få ett par riktigt bra lurar för någon tusenlapp.
- Det är oftast kunder i 40-årsåldern och uppåt som köper de finaste hörlurarna. Många av dem tycker om att slå sig ned i favoritfåtöljen och lyssna på klassisk musik, säger Hans Löfström på butiken Allradio i Uppsala.
Enligt hans kollega Sonny Fjellström, är det omöjligt att svara på frågan vilken hörlur som egentligen är bäst.
- Det beror väldigt mycket på vilken musik man lyssnar på. När det gäller popmusik är det viktigt med bra tryck i basen. Lyssnar man mycket på klassisk musik är det ofta andra egenskaper som avgör. Lurarna ska dessutom sitta bekvämt. Örats utseende skiljer sig lika mycket åt från person till person som fingeravtrycket.
Philips BCHP890
(790 kr)
Riktigt feta hörlurar med sköna plyschkuddar. Får dig att känna dig som en rymdvarelse. Ger ett behagligt, distinkt basljud. Levereras med snyggt hörlursställ.
Koss Porta Pro
(795 kr)
En klassisk freestylelur som har sett likadan ut länge. Går att fälla ihop. Ser mycket ömtålig ut, men har ett mycket bra ljud för sin storlek.
Sennheiser HD600 (2 995 kr)
En riktig finsmakarlur som sitter skönt på huvudet. Ger tveklöst den största ljudupplevelsen av alla lurar i testet. Men priset avskräcker.
Sony MDR101LP
(99 kr)
Skrämmande lika de hörlurar som flygvärdinnorna brukar sälja på charterflighter. Ljudet är tack och lov lite bättre. Plastig känsla och på tok för kort sladd.
Sony MDR-V150
(219 kr)
Snygg dj-inspirerad budgetmodell med kuddar som trycker ganska hårt på öronen. Låter helt okej.
Sennheiser HD433
(275 kr)
Minns ni de klassiska 80-talshörlurarna som var vadderade med gult skumgummi? Här är efterföljaren. En diskret vardagslur med hyfsad bas.
Sony MDRED21LP
(295 kr)
Ljudsnäckor som går djupt in i hörselgången, tack vare den utskjutande högtalardelen. Mycket bra i diskantregistret, sämre basåtergivning.
Sony MDRG52LP
(349 kr)
Den perfekta luren för dig som vill göra headspins eller har mohikanfrisyr. Bågen som håller ihop lurarna ska nämligen sitta i nacken i stället för ovanpå huvudet. Utmärkt ljud.
Sony MDREX51KO
(350 kr)
Slutna öronsnäckor med stark öron- proppskänsla. Måste petas in långt för att basen ska kännas, och den känns i hela huvudet.