LINKÖPING. Talhandikappades riksförening i Linköping har ansökt om 117 600 kronor av Konsumentverket. Föreningen söker pengarna för ett projekt som kallas "Bättre pris för alla". Det är en tjänst som är tänkt att se till konsumenternas bästa oavsett om man är funktionshindrad eller inte. "Bättre pris för alla" ska hjälpa till att kontrollera vilka möjligheter det finns för att handla på internet även om man är funktionshindrad och/eller inte har internet.
Det är inte demokratiskt eller riktigt för konsumenten, anser föreningen, att man inte själv kan välja var man vill handla på grund av exempelvis ett funktionshinder eller för att man inte ha dator och Internetuppkoppling och därmed större möjlighet att jaga bra priser och varor.
LINKÖPING. Sverige Konsumentråd har anmält Scans annonskampanj för Må gott-produkter till Bedömningsnämnden för kost- och hälsoinformation.
Charlotte Hedin, generalsekreterare på Sveriges konsumentråd, säger att annonsernas hälsobudskap är mycket förenklat. Det är inte produkterna i sig som konsumentrådet reagerar mot utan annonserna, som ger intrycket av att det räcker med att endast byta till lättkorv eller lättköttbullar för att elva hälsosamt.
-- Det handlar bara om att döva eventuella dåliga samveten, säger Charlotte Hedin. Det är inte förenligt med livsmedelsbranschens egna regler om hur marknadsföring med hälsoargument får utformas.
STOCKHOLM (TT Spektra). TCO uppmanar mobiltillverkarna att informera sina kunder om fördelarna med att använda handsfree. Detta efter en Sifoundersökning som visade att nio av tio svenskar tycker att tillverkarna borde ange om hur mycket strålningen minskar när man använder handsfree. I samma undersökning framgick det att endast en fjärdedel av alla mobilkunder använder handsfree.
STOCKHOLM (TT Spektra). Statliga Energimyndigheten fördelar 45 miljoner kronor till forskning som ska ge lägre bränsleförbrukning i bilar. Tillsammans med andra aktörers satsningar hoppas Energimyndigheten på resultat som reducerar bränsleförbrukningen i nya personbilar med upp till hälften inom tio år.
STOCKHOLM (TT Spektra). Skatteverket ska specialgranska försäljningar av vissa aktier. De som sålt i Boss Media, Kinnevik, Invik, LGP Allgon, Perbio Science och Graninge bör vara extra noggranna med att lämna korrekta uppgifter. Enligt tidigare granskningar redovisas aktieförsäljningar ofta felaktigt, vilket leder till stora skattebortfall. I årets deklaration ska sammanlagt 3,4 miljoner aktieförsäljningar som motsvarar 233 miljarder kronor deklareras.
STOCKHOLM (TT Spektra). De bensinslukande stadsjeeparna gör att den europeiska bilindustrin sviker sina löften om minskade koldioxidutsläpp, menar organisationen Gröna Bilister. Trots att den europeiska bilindustrin lovat att till år 2008 sänka koldioxidutsläppen på nya bilar från 174 gram koldioxid per kilometer till 140 gram har inte mycket hänt. Sedan år 2001 har utsläppen i stället ökat, något som främst beror på de allt populärare stadsjeeparna. Vid en jämförelse mellan olika tillverkare var det Peugeot och Citroën som bäst klarade de utlovade målen.
STOCKHOLM (TT Spektra). Samtliga bageriprodukter som lovar att vara fria från något eller några ämnen klarade Livsmedelsverkets kontroll, skriver verket i ett pressmeddelande. Stickproverna omfattade bröd, kakor och tårtor som påstods vara fria från gluten, mjölk, laktos, soja och/eller ägg. Totalt undersökte man 93 produkter från 26 olika företag. Livsmedelsverket kritiserar dock bageriföretagen för vissa brister i själva märkningen.
STOCKHOLM (TT Spektra). Villkoren för kunderna på elmarknaden ska bli betydligt bättre, hoppas Konsumentverket som efter förhandlingar med elbranschen träffat en överenskommelse om förbättrade avtalsvillkor. I överenskommelsen anges bland annat vad som bör gälla vid försenade avräkningar och avtalsbrott. Vidare ska elleverantörerna kompensera konsumenterna vid efterdebiteringar samtidigt som det troligen blir lag på månadsvisa avläsningar av elmätare under år 2009, enligt Konsumentverket.
STOCKHOLM (TT). Intresset för plastikoperationer ökar kraftigt i Sverige. I ge-nomsnitt är var tionde svensk beredd att förbättra sitt utseen-de på kirurgisk väg, vilket är nästan dubbelt så många som för ett år sedan, visar en Sifoundersökning bland 1 000 tillfråga-de, gjord på uppdrag av Svenska Dagbladet.
Störst intresse för skönhetsoperationer visar kvinnor yngre än trettio år. Mer än var fjärde tillfrågad i den åldersgruppen är inte främmande för plastikkirurgi. Bland män under trettio år är ökningen 150 procent jämfört med för ett år sedan och i dag kan en av tio unga män tänka sig en operation. Medelåldern för dem som verkligen låter göra en skönhetsoperation är mellan 40 och 50 år.
Fettsugning, bröstförstoring och muskelimplantat är de mest efterfrågade ingreppen i Sverige.
- Det är inte längre tabu att göra en skönhetsoperation, säger Ulf Samuelson, plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm, till tidningen.
- Nu är det tillåtet att bry sig om sig själv.
Mediernas intresse för ämnet anses av flera kirurger spela en roll i den ökade efterfrågan på operationerna.