Brukar du köpa fryst kyckling?
Sten Walter, läkare, Finspång:
- Jag köper fryst kyckling om det är extrapris. Märket spelar ingen roll.
Eva Tolvanen, psykolog, Hälleforsnäs:
- Ja. Jag köper kronkyckling.
Wolfgang Axmann, pensionär, Berlin:
- Nej. Det är bättre med färsk kyckling.
Ayanle Abrahamsson, fyllde nio i går, Tallboda:
- Mamma brukar köpa fryst kyckling och det tycker jag är gott.
Åsa Svensson, ekonom, Linköping:
- Ja. Jag brukar köpa frysta kycklingfiléer men det är olika vilka märken jag köper. Jag köper fryst för att det är billigt.
Djupfryst kycklingfilé har blivit allt populärare på de svenska middagsborden. Praktiskt, gott och hyfsat pris är tre faktorer som gör att vi i år kommer att äta minst 15 000 ton kycklingfilé i Sverige.
Men du får se upp. För när Corren lät testföretaget Consumercontent laboratorietesta tio av de populäraste sorterna på ansedda laboratoriet Analycen hittades campylobakter i tre av de testade sorterna.
Tillreds kyckling fel kan det betyda kraftig magsjuka.
- Det viktiga är att kyckling värms så att den blir minst 60 grader varm i köttet. Sedan är det viktigt att ha god hygien när man tillagar. Inte skära rå kyckling och direkt efter det salladen. Och använd inte samma skärbräda, säger Kerstin Ortman, veterinär på Analycen.
Om cambylobakter upptäcks i lagad mat anses det direkt som otjänlig. Något gränsvärde finns inte för kycklingfiléer. Men förekomsten signalerar sämre kvalitet.
De tre sorter där bakterien hittades - Willys, Eldorado och Kajsas, är alla producerade i Danmark. Ett bevis för att den svenskproducerade kycklingen håller högre kvalitet. Det menar i alla fall, Maria Donis, vd för Svensk Fågel. Flera års arbete har gjort att campylobakterna minskat i svensk kyckling. Men man har inte varit lika framgångsrika som i kampen mot salmonella.
- Vi har jobbat väldigt hårt för att få bort salmonella i svensk kyckling. Det arbetet ihop med tuff lagstiftning har gjort att vi håller en högre kvalitet än den utländska kycklingen.
De tre stora svenska märkena i testet, Kronfågel, Guldfågeln och Torsåsen, må ha mindre antal bakterier. Men prislappen är betydligt högre än de utländska filéerna i testet. Den enda svenska kyckling som kan matcha danska och holländska kycklingar är Harvest Basket från Lidl.
Varför är de svenska filéerna mycket dyrare?
- Det handlar i första hand om de strängare krav vi har. Vi har förbud mot tillväxtantibiotika och salmonellan har vi fått bort. Och vi får ha max 25 djur på sammanlagt 36 kilo per kvadratmeter. I Danmark ligger de på 42--43 kilo och i Holland uppemot 50 kilo.
Maria Donis menar att den svenska kycklingbranschen gärna konkurrerar med utlandet. Men på lika villkor.
- Det är svårt att konkurrera med salmonella, vatten och 25 procent högre beläggning, säger hon.
De flesta kycklingproducenter injicerar i dag vattenbaserad marinad i kycklingen. Dels för att få ett lite mörare kött, dels för att pressa priserna.
Av de undersökta filéerna hade tre sorter 20 procent vatten i sina filéer. Enda fabrikat som inte petar in något vatten i sina filéer är Kronfågel. Det visade sig också när laboratoriet undersökte den totala vattenhalten. Kronfågel hade minst vatten med 73 procent, medan Coop låg i topp med 80 procent.
Danmark eller Sverige? Det är den vanligaste frågan när man tittar på ursprungsland på kycklingpaketerna. Men trots det kan det faktiskt vara både fågelsjukans Thailand eller Brasilien.
Enligt EU:s normer räcker det att marinera kycklingfiléer i ett land för att få ursprungsmärka. Så en kycklingfilé från Thailand som exporteras till Tyskland där man tillsätter vattenmarinad deklareras som tysk.
Kan den svenska kycklingen också komma från Brasilien?
- Nej, våra medlemsföretag kan inte göra så. Ska det stå svensk kyckling ska den både vara kläckt, uppfödd och slaktat i Sverige.
Inte heller den svensk kyckling har undgått kritik de senaste åren. I fjol kom larmrapporter om benskörhet. Trots det menar Maria Donis att svensk kyckling har gott rykte. Något som hon menar bevisas av att danska kycklingfiléer döpts till Kajsas och Toves. Allt för att verka svenska. Tankar finns om att driva frågan till Marknadsdomstolen.
- De snyltar på vårt goda namn, avslutar Maria Donis. (Consumercontent)