Fair Trade Center bildades 1996, driver bland annat kampanjer, producerar informationsskrifter och debattartiklar. Arbetar för att tydliggöra samband mellan vår konsumtion i Sverige och dess effekt i utvecklingsländerna.
Föreningen för rättvisemärkt ingår i ett internationellt nätverk för stöd till produktion av varor under rättvisa förhållanden och till rimliga löner. En speciell märkning utfärdas av produkter som uppfyller kraven. Föreningen driver opinionsbildning.
Dresscode är en dels en ideell förening, dels ett icke vinst- givande kontrollbolag.
Informerar konsumenterna och utbildar klädföretagen om villkoren för en etisk riktig produktion.
Swedwatch är ett nybildat nätverk som kartlägger svenska företags verksamhet i utvecklingsländer, och sätter press på företagen om man hittar sociala eller miljömässiga missförhållanden.
Nätverket arbetar med informationsinsamling, fältstudier, uppföljningar och opinionspåverkan.
Svenska naturskyddsföreningen granskar bland annat hur företagens verksamhet i tredje världen påverkar miljön. Föreningen har bland annat kritiserat miljöskadliga odlingen av jätteräkor och de stora bananproducenternas spridning av växtgifter.
Amnesty Business Group samarbetar med svenska företag med målsättningen att inga kränkningar av mänskliga rättigheter ska ske på grund av att företagen inte känner till eller vill efterleva FN:s etablerade människorättsprinciper.
Sisyfos är en liten aktie- sparklubb som startades 1993. Klubbens mål är att genom aktivt ägande främja en hållbar utveckling när det gäller miljö, jämställdhet och rätt- visa i relationerna till tredje världen.