Nu bor det inte bara lemurer i Tropicariums "walk through"-anläggning. Sedan i juni har tre unga känguruhannar studsat fram bland gräs, kvistar och ibland hoppat fram på besökarnas gångvägar, när det själva valt det.
En satsning som startade för ett halvår sedan.
– Det har tagit den tiden för att få allting klart. Dels att hitta individer som passar och för att vi ska säkra upp anläggningen, så att de inte smiter iväg. Sedan har vi gjort i ordning här inne så att de kan gå in på vintern, säger Rickard Sjödén.
Ursprungligen kommer den rödhalsade vallabyn från Australien.
Onsdagen mitt i högsäsongen blev deras första hela dag med besökare. Tillvänjningen för de kängurur som hämtats från Ölands djurpark har skett stegvis.
– Öland hade en stor grupp och det var några stycken som de kunde avvara. De äter allt du ser här, så här ser det ut med gräset max en sommar, sedan har de ätit upp det mesta. De gillar gräs och blad.
Hur har det gått?
– Väldigt bra. I början var lemurerna här skeptiska och skrek och varnade när kängururna kom. Nu är de betydligt lugnare, har till och med varit lite vågade och sprungit efter kängururna, berättar Rickard Sjödén.
Det är inte bara för att besökarna ska få komma nära djur och för att komplettera Kolmårdens Djurparks utbud som Tropicariet satsar på kängurur.
I framtiden kan det bli aktuellt att ta emot en mer utrotningshotad kängurursort, klippkängurun. Det var efter att Rickard Sjödén och Tropicarium hade besökt den europeiska djurparkskonferensen förra året som de blev rekommenderade klippkängurun.
– Vi valde att sätta upp oss på väntelista för den arten. Det är en veterinär i Frankrike som är ansvarig för alla klippkängurur i Europa. Han kommer fördela ut individer, men vi måste ha godkännande från Australiens regering först för att få ta emot den arten. Samtidigt ville vi lära oss lite mer om kängurur innan vi tar hem bevarandearter. Det är ett stort ansvar, säger Rickard Sjöden.
Satsningen på nya Tropicarium och "walk through"-anläggningen är en av de största investeringarna i företagets historia. 2022 blev ett rekordår.
– Den här våren var lite lugnare än vanligt, men det har varit varmt på försommaren. Den här och förra veckan var bättre än motsvarande i fjol. Så folk kommer, säger Rickard Sjöden.