Efter lång tid av restriktioner har det blivit dags för hela Kolmården att öppna upp. Den 1 juli kunde parken sätta igång med delfinföreställningen och fågelföreställningen igen. Men färre besökare än vanligt släpps in och man måste förboka sin biljett.
Besökarna är glada över att allt börjar bli sig likt igen. Peter och Samuel Andersson kommer från Finspång och har årskort på Kolmården sedan 15 år. De kommer vanligtvis till parken ungefär varannan vecka, men under corona har det blivit mer sällan.
– Besöken blir inte lika spontana när man måste boka. Men det är skönt att vara här ofta, då kan man ta det lugnt och behöver inte stressa igenom hela parken på en dag, säger Peter Andersson.
För Kolmårdens ledning och anställda har det varit ett omtumlande år. Förra sommaren kunde vd:n Christine Karmfalk vittna om att parken befann sig i ett mycket svårt läge.
"För att kunna ro verksamheten i land kommer parken att behöva varsla och permittera personal", berättade hon i juli förra året.
"Och vi kommer att behöva låna pengar för att ta oss igenom det här. För att överleva helt enkelt."
Tack vare stöd från olika håll kunde de tillfälligt säkra finanserna. Men hade pandemin inte klingat av hade Kolmården haft svårt att klara sig mer än ett år.
– Det statliga stödet räckte inte långt, det ligger på max 75 miljoner kronor. Vår ägare Parks and resort har också andra parker, som Gröna lund och Skara sommarland och sammantaget förlorade koncernen en miljard kronor i intäkter. Men hela koncernen har fått låna 400 miljoner kronor av AMF pension och Kolmårdens ekonomi säkrades ett tag framöver, säger Christine Karmfalk.
Eftersom djurparker lyder under andra regler än nöjesparker kunde Kolmården ha öppet under hela pandemin.
– Till skillnad från nöjesparker som behövde hålla stängt kunde vi dra in pengar, om än mycket mindre än ett vanligt år. Vi gick runt 30 miljoner kronor i förlust. Innan corona hade vi 202 anställda, nu är vi nere på 165. Det var ett riktigt stålbad, men vi kommer att klara oss igenom det här, säger Christine Karmfalk.
Även i år går verksamheten lite på sparlåga och Christine Karmfalk tycker att det är viktigt att parken tar ansvar.
– Ett vanligt år kan Kolmården ta in 12– 000–13 000 besökare om dagen. Nu får vi ta emot 7┣867 besökare men väljer att börja försiktigt och bara släppa in 5 500.
Karusellerna i parken kunde köras igång först den 1 juni i år och den 1 juli blev det tillåtet med sittande och stående publik.
– Det är roligt att föreställningarna igång. Vår uppgift är att se till att det finns utrymme för besökarna att kunna ha en meter mellan sig, men i slutändan är det deras ansvar att faktiskt göra det. Men jag är inte orolig, vi har trängselvärdar som hjälper folk att hitta sittplatser och det är en stor park med mycket utrymme, säger Christine Karmfalk.
Linda Berggren är djurchef på Kolmården och ansvarar för alla djurvårdare och djur. Att ha stängt gjorde ingen större skillnad för deras dagliga arbete.
– För oss är det roligt med besökare men en stor del av vårt jobb är att ta hand om djuren och det måste skötas året runt. Vår avdelning sa heller inte upp någon personal, istället gick de flesta djurskötare ner i tjänst.
Däremot har det funnits en oro för att djurskötare ska drabbas av corona och smitta varandra.
– Vi måste vara på plats, som djurskötare kan man inte jobba hemifrån. Det var svårt förra året att jobba fram ett system för att vara redo om folk skulle bli sjuka. Dessutom har vi varit oroliga för att djuren skulle få corona, men det har inte hänt. Kattdjur, marina däggdjur och apor kan drabbas, säger Linda Berggren.
Diana Bideros från Södertälje och Simona Hopkin från Jönköping är på Kolmården för första gången på många år.
– Det är roligt att vara här, särskilt för barnen som tycker om Bamseland. Jag tyckte det var stressigt att behöva förboka besöket och passa en viss tid. Men när man väl är här är det skönt att det är färre besökare och kortare köer, säger Diana Bideros.
Jessica Stålheim besöker parken för första gången tillsammans med sin familj. Hon har fått sin första vaccinspruta så att smittas av corona är hon inte orolig för.
– Det känns säkert att vara här och barnen tycker det är roligt med glass och karuseller. Men det blir mycket att hålla koll på när man har en tvååring och en fyraåring med sig.