– Ja, det är tufft. Under april och maj minskade antalet besökare med 100 000, jämfört med samma månader förra året. Samtidigt är det ju inte lika synd om oss som för de nöjesparker som tvingas hålla helt stängt, säger Christine Karmfalk, vd för Kolmårdens djurpark.
För Kolmården behöver alltså inte hålla stängt och kan i princip ta emot samma antal besökare som innan coronapandemin. Djurparken omfattas nämligen inte av de lagar som gäller för nöjesparker, där det råder förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare. Parken regleras i stället av ett djurparkstillstånd som länsstyrelsen utfärdar.
– I de bestämmelserna står inget om antalet besökare i parkerna, utan mer om djurhållning, säkerhet och liknande. Men vi har valt att sätta en gräns för att ta vårt ansvar för smittspridningen, säger Christine Karmfalk.
Det innebär att parken beslutat att just nu sätta stopp vid drygt 4 000 besökare per dag. En normal sommardag brukar antalet ligga på 12 000.
För att minska smittspridningen har man vidtagit fler åtgärder. Bland annat hålls två entréer öppna. Men den stora skillnaden är att det nu krävs förbokningar för att undvika köer och för att inga ska behöva vända vid entréerna.
– Vi får inte heller hålla i gång mer än en åkattraktion och då har vi valt Wildfire. Där har vi grindar som gör att vi kan begränsa antalet köande. Alla shower är också stängda. För här gäller regeln om att det inte får vara fler än 50 personer. Däremot hålls linbanan öppen. Den räknas om transportmedel, säger Christine Karmfalk.
Men beslutet att begränsa antalet besökare har inte varit helt enkelt, medger hon. För färre besökare betyder mindre intäkter och det påverkar både personal och djur.
– Vi tror att vi kommer att tappa 60 procent av intäkterna det här året jämfört med förra och att vi gör en förlust på 90 miljoner kronor. Samtidigt måste det rulla på. Vi har över 700 djur som ska ha mat året om. Och vi behöver personal, vi har exempelvis tre heltidsanställda veterinärer.
För att kunna ro verksamheten i land kommer parken att behöva varsla och permittera personal.
– Och vi kommer att behöva låna pengar för att ta oss igenom det här. För att överleva helt enkelt.
Men är det inte svårt att säga stopp när besökarna finns och ni vet att intäkterna behövs?
– Det är så klart en svår balansgång, men vi vill ta vårt ansvar i det här.