Tropicarium, som ligger utanför entrén till Kolmårdens djurpark, har haft alligatorer under många år. De senaste månaderna har de även haft krokodiler – och det är inte vilka krokodiler som helst. De två reptilerna som befunnit sig hos Tropicarium är Skansens två Kubakrokodiler som i somras blev världskända, då en av dem bet armen av en man som lutat sig för långt in över skyddsbarriären.
– De har varit här hos oss sedan i början på januari för att man på Skansen håller på att bygga om sin krokodilanläggning. Tanken var att de bara skulle vara här ett par veckor, men det blev lite längre. Och tur var det, för nu hann honan även lägga ägg, säger Bengt Röken, veterinär.
Att krokodilerna, som inte visats publikt utan har befunnit sig nere i källaren, blivit kvar längre än planerat har dels att göra med att ombyggnationen på Skansen-akvariet drog ut på tiden. Men Jonas Wahlström, mer känd som Skansen-Jonas och vd för Skansen-akvariet, blev även sjuk i covid-19, vilket sköt fram arbetet.
Först nu ska krokodilerna hem till Stockholm.
– Det är inte som på tv när fem stora män kastar sig över krokodilen och fångar den. Först söver vi dem med pilar, men eftersom de är växelvarma djur tar det ganska lång tid innan de somnar. Sedan ska vi bära upp dem till Jonas skåpbil där de får ligga inlindande i sovsäckar och filtar för att hålla värmen. När de närmar sig Stockholm kommer de att få ett motgift som gör att de vaknar, berättar Stefan Farkasdi, vd för Tropicarium, några minuter innan krokodilparet bedöms vara så pass sovande att de kan hanteras.
Men helt säker kan man aldrig vara. När hanen Castro, som väger 90 kilo, har flyttats bara ett par meter kränger han till med kroppen. Trots att käkarna är tejpade får Stefan Farkasdi en smäll av en framtand på sin arm. Resultatet blir ett djupt sår som veterinären Bengt Röken tippar kan behöva sex stygn för att läka ordentligt.
– Ja, det är lite av en arbetsmiljörisk. Här i handen har jag blivit biten av en alligator för många år sedan. Och så har jag blivit biten av en haj också, men det bettet kan jag inte visa upp, för det sitter på baken, säger Stefan Farkasdi och ler.
Utöver den incidenten går förflyttningen av krokodilerna bra. Kvar lämnas dock nio krokodilägg som honan i paret lagt under sin tid på Tropicarium.
– Tydligen tyckte de om sitt boende här. Jag trodde faktiskt inte att honan skulle lägga ägg här, i och med att det är en ny miljö och så, säger Jonas Wahlström.
– Vi plockade ut äggen för några dagar sedan och det blev en liten kamp kan man säga. Just Kubakrokodiler är en art som är väldiga aggressiva. Utöver det försvarar honan alltid sina ägg, oavsett art, och det gör insamlingen av äggen besvärlig, säger Pelle Lindstam, reptilansvarig på Tropicarium.
Om ett par veckor kommer äggen att genomlysas och då kan man avgöra vilka ägg som är livsdugliga och vilka det antagligen inte kommer att bli några krokodiler av. På Tropicarium räknar man dock med att kunna visa upp små krokodilbebisar inom en snar framtid.
– Några kommer absolut att klara sig. De går inte ihop med våra alligatorer som vi redan har så vi kommer att få göra om här inne. Men vi kommer att visa dem när de är små – och krokodiler på Tropicarium har vi inte visat upp sedan 90-talet, förklarar Stefan Farkasdi.