Tyllbroderi -- ett pånyttfött handarbete

klockrike2005-04-12 00:00

-- Roligt att få jobba med tyll här i Östergötland där tyllen har en så stark förankring, säger brodösen Sofia Lindblom i Klock- rike.

Om någon vecka skulle hon ha hållit kurs i tyllbroderi hos hemslöjden i Linköping. Men den blev inställd eftersom bara fyra personer anmält sig

-- Tyllbroderi är en av de kurser som jag känner mig mest sugen på att hålla. Hoppas det kan bli till hösten i stället, säger Sofia Lindblom.

Tyllbroderi i rosa, blått och vitt ingår i den populära Skedevidräktens sjal. Detta broderi pånyttföddes för några år sedan när Nygårds Anna Bengtsson gjorde en klädkollektion till Östgöta hemslöjd med flera plagg i tyll.

Snok gav namn

Sofia Lindblom tar hand om tyllen på sitt sätt. Hon använder den både till kläder och små prydnader, smycken.

-- Tyllen blir som en liten bilbana där man kör runt i ett spår, säger hon och visar ett prov på ett broderi där brun tråd krumelurar sig runt på ett stycke svart tyll.

Sofia Lindblom broderar yrkesmässigt. Nyss har hon startat ett eget företag som fått namn efter det latinska namnet för snok, natrix.

-- Det är ett heligt djur, dessutom är det ett klämmigt namn, nästan som matrix, säger hon.

Broderi innebär monogram, bonader och små dukar för de flesta av oss.

-- Jag gillar att det ska gå att använda på något sätt, säger hon och förklarar varför hon fastnade just för denna teknik.

Lätt att variera

-- Broderi är så lätt att variera. Garn, tyg och pärlor, sedan kan man börja.

-- Jag har svårare för bundna tekniker, kors-stygn, tvist och sådant som täcker hela ytor.

Som gesällprov, en gigantisk arbetsuppgift, sydde hon en ambulerande altarduk som ska kunna användas lite varstans, även ute i naturen. Den ligger numera undanstoppad i klädkammaren.

Sedan dess har hon gjort kyrkliga textilier även till sin hemförsamling Simtuna i norra Uppland, en kalkduk och en bursa.

-- Ofta tänder jag till på de små grejorna. I slutet av dagen syns det då att jag har gjort något.

Hon visar några broscher i stärkt tyg med knappar i pärlemor, äkta pärlor och silvertråd till "skrudde- luttor" som hon säger. Glaspärlor använder hon också.

Själv ser hon ljus, skir och genomskinlig ut, ungefär som några av broderierna.

-- Jag vill gärna arbeta med kyrklig textil igen, fast det kräver en del tålamod och planering.

Man ska ha olika saker på gång, snabba och långsamma, menar hon.

-- Mamma är den stora inspirationskällan, hon har provat alla möjliga tekniker. Men hon håller fortfaran-de på med en bildväv som hon började med när jag föddes.

Håller kurser

Själv sitter Sofia Lind- blom mest hemma på kammaren och syr, förutom att hon sköter sitt deltids-jobb i Ikeas kundservice.

Dessutom håller hon kurser, i guld- och silverbroderi, i fritt broderi och i påläggssöm, vilket betyder applikation. Man lägger på något och syr.

Till Klockrike kom familjen för ett halvår sedan. Huset ska renoveras så sakteliga.

-- Jag jobbar hemma, ensam. Det är det just inte så många som gör, konstaterar Sofia Lindblom.

Men nu när våren kommit börjar grannarna titta ur och hälsa.

‚Sofia Lindblom

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om