Det var Radio Östergötland som för cirka tio år sedan ordnade den regionala ortnamnstävlingen, som Klockrike då vann. Idag handlar det om namntävling på SM-nivå. Tidningen Språktidningen har bett sina läsare lämna förslag på vackra ortnamn. Av 500 inskickade namn har en kvalificerad jury sedan valt ut tio stycken att ingå i slutomgången. På den listan finns Klockrike.
Varför gör Språktidningen det här?
– Vi tycker att ortnamnen förtjänar mer uppmärksamhet, säger chefredaktören Anders Svensson. Språket förändras och ortnamnen utgår ofta från gamla företeelser som kanske inte är så kända idag. På så sätt är språkhistoria intressant och lärorikt.
Hur tänker då Klockrikeborna om sin ort och sitt ortnamn? Vi träffar Clas Lessel, som tydligt visar hur han ser på saken. På en av gårdens uthusväggar, som vetter mot landsvägen, finns en stor skylt med ortnamnet. Skylten har ursprungligen suttit på Klockrikes stationshus, tills järnvägen lades ner 1963. Också en annan vägg på gården pryds av en äldre vägskylt.
Vad tänker du om tävlingen?
– Klart vi kommer att vinna! Jag var inne på hemsidan och röstade, och tittade inte så mycket på de andra namnen.
Clas är en stor Klockrikeentusiast och visar sin samling med utgåvor av Harry Martinsons roman "Vägen till Klockrike". Samlingen rymmer flera matkassar. Romanen blev också film och Clas visar stolt upp filmaffischen.
Vad är det som är så fint med Klockrike?
– Vi har ett aktivt föreningsliv med bra gemenskap. Och så är det så nära och bra här.
Nära?
– Ja, nära - det är ju där man bor!
Clas hoppas nu att Klockrikeborna ställer upp och röstar i tävlingen som pågår ända till den 3 januari.
Språktidningens Anders Svensson berättar att de hoppas få in många röster. Tidningen når cirka 70 000 läsare och man kan rösta på tidningens hemsida. Hur ett pris till vinnande ort skall utformas är lite osäkert, men preliminärt tänker de att någon slags plakett skall utdelas.
Fårbonden och författaren Axel Lindén är ordförande i Klockrike Hembygdsförening. Hemma hos honom träffar vi också föreningens kassör Kristina Berry. Samtalet kommer att handla mycket om ortnamnets och ortens historia.
– Namnet är dokumenterat redan på 1300-talet som "Klokkarike" och den vanligaste betydelsen är "klockarens ekäng", berättar Kristina.
Hon och Axel tycker att mycket talar för en framskjuten placering.
– Det sjunger ju lite om namnet, menar Kristina.
Vad betyder den här tävlingen för orten?
– Klockrike har ju inte riktigt förutsättningar att dra mängder av turister, säger Axel. Besöksmålen är inte så många, däremot är det ju positivt för sammanhållningen här och man ska vara stolt över sin bygd.
Och vad händer på orten om det blir vinst?
– Då ordnar vi en stor fest här i byn, blir svaret från båda.
Att ortnamnet är välbekant i hela Sverige beror till stor del på Harry Martinsons roman "Vägen till Klockrike" som kom ut 1948. Huvudpersonen Bolle har fått en egen gata på orten och luffartemat finns på flera håll. I den så kallade "luffarlunden" en bit norr om samhället samlades luffarna på kvällarna innan de drog sig in i det dåvarande tegelbruket för att övernatta vid de uppvärmda ugnarna.
"Luffarlunden" är också anläggningsnamnet på de moderna byggnader som förser samhället med viss teknisk service.
Omröstningen pågår till den 3 januari. Resultatet offentliggörs i Språktidningens februarinummer som utkommer den 14 februari.