Kyrkan var nästan fullsatt av ortsbor, när bildningschefen och biträdande bildningschefen i Motala mötte dem, med anledning av förslaget att lägga ner Klockrike skola.
Det var tänkt att mötet skulle hållas i skolan, men den visade sig inte ha plats för alla engagerade föräldrar och andra ortsbor som kom.
Det blev ett intensivt och stundtals känsloladdat möte mellan de båda parterna och politikerna blev ganska hårt trängda. Det står helt klart att ortsborna tänker kämpa för skolan till sista droppen.
- Jag har tittat på Motalas befolkningsprognos, det vill säga en delårsprognos. Men jag vet inte om vi kan lita på den, sade Behrooz Shahirnejad. Var finns tillväxten? Antalet sexåringar minskar i hela kommunen, men i Motala ökar det från sex 2007 till 13 året därpå, alltså 120 procent. Det är likadant om man tittar på riksgenomsnittet. Klockrike ligger 75 procent över det.
Det var mycket resonemang om statistik, prognoser och mycket siffror.
- Prognoser är ett trubbigt instrument och vi förlitar oss inte så mycket på dem, svarade bildningschef Carl-Arne Rask. Vi räknar med de barn som har fötts och som faktiskt finns.
Helena Oscarsson påpekade att det pågår en ständig inflyttning i Klockrike och att 50 procent av skolans elever är inflyttade. Antalet skolelever som uppges i statistiken stämmer inte. De är 75, inte 61.
- Motala kommun har hittills satsat på Klockrike som en inflyttningsort och gjort gemensam sak med oss ortsbor, i våra ansträngningar att tillskapa nya tomter och locka flera att flytta hit. Så kommer det här med skolan. Det känns som om den ena handen inte vet vad den andra gör. Det här är väldigt tråkigt. Om skolan läggs ner vill ingen flytta in, snarare tvärtom. Vi ser Klockrike som en enhet och skolan har en central roll.
Om Klockrikebarn ska bussas till andra skolor blir det en merkostnad för transporter. Någon undrade varför man inte vill satsa på en skola som är i så bra skick som Klockrikes och varför skolelever inte kan åka dit från andra skolor, i stället för tvärtom.
En ekonom hade räknat ut att bildningsnämnden inte sparar något på att lägga ner skolan. Resultatet blir plus minus noll.
Flera mötesdeltagare framhöll att Klockrikeborna tillför Motala kommun skatteintäkter. Många bor i Klockrike men arbetar i Linköping, Vadstena och andra orter.
Bildningsnämndens ordförande Susanne Järnefjord tog illa vid sig av att bildningsnämnden gjordes ansvarig också för beslut som rätteligen ska tas av kommunstyrelsen.
- Jag reagerar mot att ni ser politiker som ett skrå. Varje nämnd har sitt ansvar och vi kan inte gå in på kommunstyrelsens verksamhetsområde.
- Jag har två barn som går i skolan och ett förhoppningsvis blivande här i Klockrike, uppgav Peter Jansson. Ni säger att ni inte kan ansvara för kommunstyrelsens beslut. Men era beslut kan påverka den.
Både Susanne Järnefjord och Carl-Arne Rask uppmanade alla som var i kyrkan att komma till det möte med kommunstyrelsen som ska hållas i Klockrike, förhoppningsvis snart.
Då kan de fortsätta att tala om samhällets utveckling, inflyttning och satsning på att utveckla Klockrike. Och de uppmuntrade Klockrikeborna att fortsätta höra av sig till politikerna i kommunhuset.
- Än finns det tid kvar, påpekade Susanne Järnefjord.