- Ett tips jag kan ge er är att ni ska försöka förklara att barnunderlaget i Klockrike är i en svacka, att det inte är permanent, sa landshövdingen apropå att Motala kommun har uttryckt att skolan riskerar nedläggning.
Invånarna har engagerat sig hårt i frågan, det var knappast en slump att byrådet och representanter från flera föreningar höll sitt möte med Björn Eriksson på skolan.
För ett landsbygdsbidrag på 15 000 kronor har Klockrikeborna helt själva producerat en broschyr om bygden som ska delas ut till potentiella inflyttare. Byggklara tomter finns redan i Klockrike
- Vi riktar oss främst mot Linköpingsbor som står i tomtkön och funderar på att flytta ut på landet men ändå vill ha närheten till stan, sa Helene Oscarsson i byrådet.
- Klockrike ligger väldigt centralt. Det är pendlingsavstånd till Linköping, Mjölby, Skänninge, Vadstena och Motala, fyllde lantbrukaren Kjell Svensson i.
Jangunnar Hjalmarson, rektor på Klockrikes skola, tycker att Motala kommun borde satsa mer på att marknadsföra Klockrike.
- Det borde vara strategiskt intressant eftersom man kan få hit höginkomsttagare som arbetar i Linköping men som betalar skatt i Motala, sa han.
Björn Eriksson var mäkta imponerad över Klockrikebornas initiativ.
- Ni är inne på rätt spår. Vi kan inte vara helt säkra på att alla EU-bidrag och liknande kommer att finnas kvar för alltid. Därför är det viktigt att ni är framme och tar för er nu, sa Eriksson.
Där kände många igen sig. "Man får göra själv", sa någon i gruppen. Byrådet efterlyser bättre information om vilka bidrag som finns att söka.
- Det är väldigt svårt att hitta bidragen, och minst lika svårt att skriva en ansökan. Det skulle behövas en samordnare som kan hjälpa oss, sa Helene Oscarsson.
Kjell Alsetun som ansvarar för hemsidan www.klockrike.se redogjorde för invånarnas önskan om bredbandsuppkoppling. Byrådet passade också på att berätta om sina eviga krav på bättre vägbelysning och sänkt hastighet inne i byn.
Flera mer publika händelser är på väg att sätta sig, bymarknaden i september förra året arrangerades för tredje gången, det har arrangerats en hemvändardag och till våren satsar Klockrike på Harry Martinsons 100-årsdag. Harry Martinson skrev luffarromanen "Vägen till Klockrike". Vad passar då inte bättre än en guidad luffar- vandring?
Landshövdingen spratt till av bara tanken på vandringen.
- Det här är en mycket bra idé! Det vore synd att inte utnyttja tillfället för författarens 100-årsdag. Det gäller se till det unika. Och det unika för Klockrikes del är ju uppenbart i det här fallet, sa Björn Eriksson.
Mer eller mindre lovade han också bort sig till invigningen av nästa års bymarknad.