Hon startade café på slätten

För ett år sedan: presschef och bostad i Stockholm. I dag: driver ett litet café i Klockrike.

Besök. Granntjejen är inne i cafét medan hästen väntar på henne utanför.

Besök. Granntjejen är inne i cafét medan hästen väntar på henne utanför.

Foto: Sanna Torvinen

Klockrike2016-07-02 11:00

Lovisa Göransdotter gjorde en tvärvändning. Hon lämnade storstaden och jobbet som presschef hos Rädda barnen för ett liv på landet. Längtan att leva nära naturen, på landsbygden, blev starkare. Längtan efter en förändring när mamma, pappa- och barnlivet inte fungerade efter ursprungsplan växte sig allt starkare.

– I samband med skilsmässan för tre år sedan ställdes saker på sin spets, jag ville göra något annat. Min syster bor här i Klockrike sedan fem år tillbaka och jag har varit här och hälsat på och tyckt att det är så fint. Jag såg den här gården och blev förälskad i den, berättar Lovisa.

Så hon slog ner sina bopålar på Östgötaslätten tillsammans med sina två barn. Och så småningom följde exmannen efter och bor numera i grannhuset, barnen kan springa emellan och livet lunkar på. Barnen har sommarlov efter sitt första år i Klockrikeskolan.

– Det är inte så likformat, säger Lovisa och skrattar till när hon inser att hennes och exets val och vardag kanske inte ser ut som hos majoriteten av de som går genom en skilsmässa.

"Nu eller aldrig"

När Lovisa gick på gården såg hon möjligheten att realisera en dröm hon har närt sedan den tidiga tonåren. En "nu eller aldrig"-känsla kom över henne. Hon skulle starta ett café och efter en hel del jobb tillsammans med goda vännen och grannen David Wetterbro har ett gammalt stall förvandlats till ett riktigt mysigt fikaställe. Möblerna är riktiga fynd från loppis, delar av golvet köptes på Blocket.

Bakom caféet finns en odling där det som går att odla i vårt klimat växer och hamnar sedan på tallriken eller i koppen. Närodlat så det förslår.

– Det är ett organiskt kretslopp och vi tar det som är lokalt, det ska vara minimal klimatpåverkan. Så småningom skulle jag vilja odla mer här på fältet och förädla det. Jag saftar, syltar och konserverar mycket.

Lever i en dröm

Lovisas vision är att göra Örbäcks café till ett året runt-ställe.

– Vi skulle kunna ha olika event, dop- och begravningskaffe, trubadurkvällar. Det här ska vara framför allt en mötesplats och jag har levande landsbygd i fokus.

Att säga att skillnaden i Stockholmslivet och dagens vardag på slätten är som dag och natt vore att slita än mer på en utnött kliché men visst har allt förändrats. Här äger Lovisa sin tid, hon ägnar sig åt sin livsdröm och har ett harmoniskt liv med sin familj. Hon är medveten och ödmjuk.

– Jag lever i en dröm men det är hårt arbete. Allt har ju sitt pris, jag saknar mina vänner till exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om