Äpplen faller inte långt från trädet och gör dem det så går det alltid att göra must av dem.
Axel Lindén, ordförande i Klockrike hembygdsförening, skötte den hemmabyggda maskinen som förvandlade frukt till söt dryck under lördagens äppeldag i Klockrike. Mattias Flyckt hade med sig ett papperskasse Ingrid Marie, nyplockade hemma i trädgården.
– Jag skulle ha tagit med mig mer. Det här var det godaste jag har druckit, sade han efter ett smakprov.
Hembygdsföreningens äppeldag firades i Örbäck café, som självklart hade äppeltema på menyn dagen till ära. Här fanns också en äppelutställning och Mats Brokvist från Pomologiska sällskapet som hjälpte besökarna med sortbestämning. Vid sin sida hade han ett äppellexikon med runt 250 svenska sorter, men boken behövdes knappast av experten.
– Jag brukar fråga: "hur känner du igen dina barn?". Man bara vet. Det är inget magic, det är bara ett intresse som jag har haft länge, sade han.
Det har varit ett bra äppelår, men många slängs helt i onödan. Kaféägare Lovisa Göransdotter ville dels slå ett slag för frukten, dels få Klockrikeborna att träffas.
– Äpplen är en härlig grej att samlas kring, sade hon.