Det här kan försvåra distansplugg på landet

Instabil uppkoppling försvårar föreläsningar och tentaskrivningar för studenter.

Cornelia Andersson och hennes sambo valde att vänta in den förtätningskampanj som skulle erbjudas under 2020, men fortfarande inte kommit. Ett val de ångrar idag.

Cornelia Andersson och hennes sambo valde att vänta in den förtätningskampanj som skulle erbjudas under 2020, men fortfarande inte kommit. Ett val de ångrar idag.

Foto: Rickard Öfverstedt

Klockrike2020-12-25 19:00

Distansundervisning för studerande på högskolor, universitet och gymnasium har varit en verklighet under större delen av 2020. Men för studenter boende på landsbygden med instabilt internet har det stundtals varit svårt att hänga med på föreläsningar och tentor.

– Ibland fanns det bara en plats i huset där jag kunde skriva tentor där uppkopplingen var stabil, säger Cornelia Andersson, studerande på Tuc Yrkeshögskola.

Under en period flyttade hon med sin dotter för att bo hos morföräldrarna i Tjällmo, där upplevde hon att uppkopplingen var så instabil att det fanns oro för att tentor och föreläsningar kunde kopplas ner.

– Satt jag bara på en specifik plats i köket brukade det funka bra, men det gällde att inte röra datorn för mycket. 

– Skulle jag kugga en tenta på grund av dålig uppkoppling skulle jag bli helt förstörd, det är otroligt tidskrävande och mentalt jobbigt att ha en omtenta hängande över sig.

Hon och sambon köpte under 2019 bostad i Klockrike. Den förra ägaren valde att inte investera i den fiberanslutning som erbjöds av företaget Utsikt bredband, som tillhandahåller bredbandsinfrastruktur. När paret flyttade in kontaktade de företaget som meddelade att det skulle erbjudas en förtätningskampanj under 2020. 

– Vi valde att vänta in den för att spara pengar.

Någon kampanj har ännu inte kommit. Utsikt bredbands leverans- och produktionschef, Helen Solver, förklarar varför.

– De måste ha missat den kampanj vi hade hösten 2019, det är få bostäder kvar att ansluta till fibern i Klockrike så vi slår gärna ihop med större områden samtidigt.

– Ett annat arbete i Borensberg har prioriterats och av den anledningen har det inte kommit någon kampanj. Vi planerar en under 2021, säger Helen Solver.

Cornelia förklarar att hon ändå är tacksam att det fungerar bra att koppla upp sig med mobilen när hon är hemma, vilket gör att hon kan se alla föreläsningar. Något hon inte tror hade varit möjligt om hon bott kvar i Tjällmo en längre tid.

– Det är jättesvårt, hur man ska göra annars? Bibliotek och skolor är ju stängda. Man ska heller inte besöka familj och vänner i onödan. 

I parets bostad fungerar internet ganska stabilt på undervåningen men vill Cornelia sitta på övervåningen får hon använda mobilen som hotspot, där hon delar internet från sin mobil till datorn.

– Då fungerar det ganska bra, men det går åt mellan 30 till 45 gigabyte per månad. Det är tur jag har ett bra abonnemang på mobilen eftersom det går åt en del, skrattar Cornelia.

Agnes Johannesson bor i Älvestad mellan Fornåsa och Klockrike. Hon läser andra året på naturlinjen på ett gymnasium i Linköping. De har uppkoppling via radiolänk i väntan på fiberdragning.

– Oftast fungerar uppkopplingen bra, men förra veckan avbröts en föreläsning. 

– Under vissa föreläsningar måste man hålla sig inloggad hela tiden för att närvara. Bråkar internet blir jag utkastad från sidan tyvärr. 

Hon är tacksam över att de under den senaste distansundervisningsperioden har fått åka in och skriva prov på plats i skolan om de vill. Något de inte hade möjlighet till under förra distansundervisningsperioden.

– Min klasskompisar från Linköping har ju inte det här problemet alls.

– Jag tror inte de ens tänker på att ett sånt här problem finns längre, säger Agnes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!