Då blev det fullt i kyrkan

Så många Klockrikebor kom till mötet med politikerna om skolnedläggningen, att bara kyrkan räckte som samlingslokal. Och bänkraderna var fulla.

Det var praktiskt taget fullsatt i kyrkan när Klockrikeborna mötte politiker och tjänstemän i en debatt om skolans vara eller inte vara. Bild: ULRIK SVEDIN

Det var praktiskt taget fullsatt i kyrkan när Klockrikeborna mötte politiker och tjänstemän i en debatt om skolans vara eller inte vara. Bild: ULRIK SVEDIN

Foto:

KLOCKRIKE2004-05-27 11:16

Tjänstemännen och kommunstyrelsens politiker i Motala kommun hade det inte helt lätt när de försvarade bildningsnämndens förslag om att lägga ner skolan i bygden.

Aktionsgruppen mot nedläggningen hade mobiliserat ordentligt med egna analyser av befolkningsstatistiken, beställda analyser från externa fastighetsmäklare och enkäter bland föräldrar.

Kommunens representanter och Klockrikeborna kunde inte komma överens om inflyttningen i Klockrike. Invånarna anser att inflyttningen ökar och deras främsta argument är att omkring 70 procent av de som bor i Klockrike arbetar utanför Motala kommun, företrädesvis i Linköping. En större del av inflyttningen har skett de senaste fyra åren.

Två steg framåt ...

-- Vi vill fortsätta att marknadsföra Klockrike för att öka inflyttningen. Men utan skola blir det svårt. Det blir kanske snarare utflyttning. Det är knappast till Motala folk kommer att flytta, sa Stefan Hellström.

Det rev ner applåder i kyrkbänkarna.

Kommunen har stöttat Klockrikeborna i arbetet med att marknadsföra orten. Men trots det väljer man att lägga ned skolan.

-- Det fick vi veta två veckor efter att vi fått stöttning. Två steg framåt och ett steg tillbaka kan man väl kalla det, sa Helene Oscarsson från byrådet.

Prioriterar Borensberg

Stadsbyggnadschefen Barbro Eklund förklarade att inflyttningen var större i Borensberg än i Klockrike. Därför satsar kommunen hårdare på tomtberedning där.

Bildningschefen Carl-Arne Rask försökte förklara nedläggningsförslaget, bland annat genom att det underlättar att förskolan - som ska vara kvar -- ligger utanför skolans lokaler.

-- Och ni tror alltså att om ni lägger ned skolan så kommer förskolan att blomstra, undrade Stefan Hellström ironiskt.

Applåder igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om