Inför cirka 200 åhörare representerades majoriteten av kommunalrådet Camilla Egberth (S) och bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S). I andra ringhörnan oppositionsrådet Carlonie Unéus (M) och partikamraten Mark Henriksson, ledamot av bildningsnämnden.
Med det var också debattens huvudpunkter givna: Landsbygdspolitik med oundvikligt fokus på skolfrågor och i synnerhet på nedläggningen av Godegårds skola. Dithän styrde i alla fall de skriftliga frågor som åhörarna ställde via debattledaren, MVT:s kommunreporter Lina Handberg.
Caroline Unéus ogillade att det uppstått en tydlig polarisering mellan "land och stad" och dristade sig att säga att det utlöst ett "hat". Camilla Egberth reagerade mot beskrivningen och manade till samarbete i alla lägen.
Majoriteten sa sig vilja underlätta för ökat bostadsbyggande och för kultur - och fritidsaktiveter på landsbygden. Och här kom också ett litet positivt besked till Godegårdsborna – skolans gymnastiksal ska inte behöva stänga för att skolan gjort det.
Caroline Unéus vill se mer företagande och pratade om kluster av olika slag. Med bra IT-möjligheter går det bra att sitta hemma och jobba. Och som en något större variant på temat skulle även en kommunal förvaltning kunna flytta ut. Något som inte heller Egberth motsatte sig. Lina Handberg lovade att fortsätta bevaka det utspelet ...
Godegårds skola så. Vad vill blocken nu?
Nicklas Rudberg svarade med ointresse att han är ointresserad av att utvärdera hur går för de utlokaliserade eleverna. Förändringen gjordes utifrån elevernas bästa, vilket också fick gå före föräldrarnas och landsbygdspolitikens önskningar:
– Det handlade om att kunna uppfylla statens krav på att försörja skolan med behöriga lärare, det är svårt med lågt elevantal. Nu har vi istället kunna säkra upp två skolor i Godegårds ytterkant.
Kontrahenten Mark Henriksson tyckte däremot att det hade saknats helhetsperspektiv och ifrågasatte varför inte också Godegårdselevernas resultat vägts in i utredningen.
På frågan om oppositionen ska öppna skolan igen vid valseger gav Caroline Unéus det klaraste beskedet:
– Ja, om det finns ett intresse från föräldrarna. Vi stöttar även en friskola.
Andra frågor gällde mest Borensberg – den kommande skolorganisationen, ett nytt äldreboende och deltidsbrandkårens framtid. Utredningen pågår eller avvaktas, löd svaren.