Östergötland får egen koldioxidbudget

En koldioxidbudget för länet är beställd och en massa åsikter håller på att samlas in. Klimatarbetet i Östergötland tar flera kliv framåt.

I maj hade Östergötlands energi- och klimatråd möte på Linköpings slott. På bilden syns Martin Tollén från Region Östergötland, Hugo Andersson Finspångs kommun, Svenska kyrkans Per Rosenberg, landshövding Carl Fredrik Graf, Bertil Jansson från Länsförsäkringar Östgöta.

I maj hade Östergötlands energi- och klimatråd möte på Linköpings slott. På bilden syns Martin Tollén från Region Östergötland, Hugo Andersson Finspångs kommun, Svenska kyrkans Per Rosenberg, landshövding Carl Fredrik Graf, Bertil Jansson från Länsförsäkringar Östgöta.

Foto: Victor Bomgren

klimatet2022-06-16 05:00

 – Kommuner och företagare är välkomna att höra av sig om de har åsikter och synpunkter, säger Joakim Svensson som är energi- och klimatstrateg på länsstyrelsen i Östergötland.

Handlingsplanerna för Östergötlands energi- och klimatarbete håller nämligen precis på att uppdateras av länsstyrelsen och regionen. 

– Vi håller på att undersöka och sammanställa vad olika aktörer i länet tycker är viktigt, så att vi får reda på vad vi ska arbeta med framöver, säger Joakim Svensson och tillägger.

– Vi får också reda på vad som är på gång i länet och kan se vilka samarbeten som är möjliga framöver.

undefined
Joakim Svensson, energi- och klimatstrateg på länsstyrelsen i Östergötland, efterlyser åsikter och synpunkter.

I handlingsplanerna listas åtgärder som rör näringsliv, energiproduktion, transporter, bostäder och lokaler, cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion samt jord- och skogsbruk.

Åsikterna samlas in på flera olika sätt, bland annat har Östergötlands energi- och klimatråd fått tycka till. I rådet sitter 23 representanter från företag, kommuner, myndigheter och organisationer.

Syftet med länets klimatarbete är i stora drag att minska utsläppen av växthusgaser och se till att länet blir mer klimatsmart. En koldioxidbudget för länet kommer dessutom snart att vara klar.

Varför behöver Östergötland en koldioxidbudget?

– Det är ett enkelt sätt att visualisera klimatarbetet och se hur långt vi har kommit. Vi får också reda på hur mycket vi släpper ut i länet i dagsläget och hur mycket vi "har kvar" att släppa ut om vi ska följa koldioxidbudgeten, säger Joakim Svensson.

undefined
Östergötland har ett energi- och klimatråd. Rådsmedlemmarna träffas regelbundet och tycker till om frågor som rör energi och klimat. Landshövding Carl Fredrik Graf leder mötena.
Energi- och klimatrådet

Rådets medlemmar: AB Stångåstaden, Alltransport AB, Billerud Korsnäs Skärblacka, Cleantech Östergötland, Eon, Fastighetsägarna GFR, Finspångs kommun, Fiskeby board AB, Linköpings kommun, Linköpings universitet, LRF Östergötland, Länsförsäkringar Östgöta, Kommunsamverkan energi och klimat, Norrköpings kommun, Region Östergötland, Skogsstyrelsen, SMHI, Svenska kyrkan, Naturskyddsföreningen, Tekniska verken, Toyota material handling manufacturing Sweden AB, Trafikverket och 2050.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!