Solpaneler så billiga att de används som staket

De fångar inte lika mycket sol som på ett tak – men kostar heller inte lika mycket att installera. Billiga solpaneler används som staket i trädgårdar medan branschen i Europa larmar om effekterna av Kinas prispress.

Solkraften växer i världen – och priset sjunker. Arkivbild.

Solkraften växer i världen – och priset sjunker. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Klimat2024-04-10 12:11

Priset på solpaneler har sjunkit så mycket att de används lite överallt, bland annat som staket i trädgårdar i Nederländerna och Tyskland, rapporterar The Financial Times :

– Varför sätta upp ett staket när du kan sätta upp en massa solpaneler, även om de inte är helt riktade mot solen? säger Martin Brough, analytiker vid BNP Paribas Exane.

"Ohållbart"

Kina tillverkar lejonparten av solpanelerna. För tillfället säljs de under produktionspris, enligt Johan Lindahl, generalsekreterare i ESMC, en branschorganisation för europeiska solcellstillverkare.

– Panelerna har blivit ohållbart billiga och det finns en dumpningsproblematik i Europa. Det finns bevis på att kineserna exporterar mer än efterfrågan i Europa och att priserna är lägre än deras produktionskostnader, säger han till TT.

– Kina ser nettonollindustrierna som vägen framåt för sin sargade ekonomi och har byggt upp en överproduktionskapacitet genom aggressiv industripolitik och direkta subventioner.

Är det inte bra att det satsas på klimatvänlig teknologi?

– Absolut. Men det blir en långsiktigt ohållbar situation för industrin.

Solkraft väntas bli det största kraftslaget globalt 2027, enligt Internationella energibyrån (IEA). I fjol stod solkraft enligt preliminära siffror för runt 60 procent av all nyinstallerad elproduktionskapacitet i världen.

– Kina har identifierat solkraft som en möjlighet att få ekonomisk vinning men också geopolitisk makt, säger Lindahl.

"Sårbart"

De billiga modulerna innebär dock ett hårt slag för den europeiska industrin. EU-kommissionen har inlett samtal för att hjälpa och energikommissionär Kadri Simson har lovat att jobba på konkreta åtgärder för att stödja produktionen i Europa.

Vissa bedömare menar dock att det inte är lönt att ge stöd till en industri som inte kommer att kunna konkurrera med Kina på sikt. Bara 3 procent av panelerna som installerades i EU förra året var tillverkade där, enligt Politico.

Men branschen vill se omedelbara åtgärder.

– Hela omställningen blir sårbar om all hårdvara kommer från ett och samma land, speciellt ett odemokratiskt land, säger Lindahl.

– Det lanseras regelverk från EU, men de kommer att ha effekt först om två-tre år. Det är just nu vi har en kris och där har vi inte fått gehör från beslutsfattarna om krispaket för att lyckas rädda industrin från den ohållbara prisbilden vi ser i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!