Transportstoppen till Södra skogsägarnas industrier inleddes förra onsdagen och drabbar sågverk och massafabriker i stora delar av Götaland.
Det innebär att åtskilliga leveranser av så kallad rundved till bland andra Kindasågen i Kisa och andra Södraägda industrier står still. Från Ystad i söder till Norrköping i norr.
Konflikten omfattar ett 70-tal åkerier och gäller i första hand ersättnings- och trygghetsavtal för åkarna.
Åkerierna, som till största delen är små företag, är organiserade genom Träfrakt AB i Växjö. Grundtanken är att åkarna ska kunna stå starka mot storkoncernen Södra skogsägarna som omsätter 13--15 miljarder kronor om året, säger Lennart Nilsson, vd för Träfrakt.
- Åkerierna vill ha täckning för sina kostnader. Kostnadsutvecklingen har varit arton procent de senaste åren samtidigt som åkarna har fått fyra procent. Det handlar om trygghet för människor som har haft transportuppdrag under lång tid, kanske i 40--50 år.
Olle Ankarling är transportchef på Södra skog i Växjö. Han har en annan uppfattning om förhandlingarna som har pågått sedan i november.
- Vi gick Träfrakt till mötes med ett generöst avtal, men deras krav är 30 miljoner kronor utöver vad vi har bjudit. Så det är ingen kaffekassa precis. Totalt handlar det om samlade transportkostnader för en halv miljard.
Båda parter berättar för Corren att en lösning var nära. Men när den sista pusselbiten inte föll på plats i förra veckan var konflikten ett faktum.
Frågan är hur länge Södras industrier klarar sig utan leveranser.
- Med de lager som finns har vi en trygg och stabil försörjningssituation. Dessutom rullar en del bilar, dels vår egna åkare, dels åkerier inom Träfrakt som vi har direktavtal med, säger Olle Ankarling.
Och han räknar med att ännu fler åkare nobbar Träfrakt för att i stället sluta egna avtal med Södra skog.
Lennart Nilsson på Träfrakt bekräftar att ett tiotal åkerier har hoppat över skaklarna.
- Det är Södra som påverkat dem och det är inte solidariskt. Åkarna är hårt pressade och lönsamheten är i botten.