Eon Elnäts nya och säkrare elkraftledning tas i bruk 2013. Om allt går som Eon vill. Men först ska Energimarknadsinspektionen säga sitt.
Stridsfrågan handlar om hur ledningen ska dras: I luften eller i marken.
- Luftledning i första hand, säger Eon.
"Vi tänker slåss"- Markkabel, säger markägarna i bland annat Kisa och Horn, anförda av Jan Gustafsson, Kisa, och Jörgen Rockler, Horn.
- Vi viker oss inte, vi ska slåss till sista blodsdroppen, det handlar ytterst om att värna den enskildes äganderätt, säger Jan Gustafsson.
- Uppslutningen bland markägarna är 100-procentig, nu hoppas vi att politikerna i Kinda stöttar oss småföretagare för rätten att fortsätta bedriva skogsbruk.
"Skogen skövlas"- En luftledning betyder att skogen skövlas, att stora områden produktiv skogsmark går förlorad, och vidare hotas flera små orörda skogar med rågångar från storskiftet på 1700-talet.
Att dra den drygt fem mil långa elkraftledningen i luften kostar enligt Eons beräkningar cirkaa 65 miljoner kronor. Kabel i marken: 300 miljoner kronor.
"Tar inte hänsyn"- Eon tar inte hänsyn till de miljö- och naturaspekter som länsstyrelsen i Östergötland uppmärksammar i sitt remissvar, säger Jan Gustafsson.
Företagarna i Horn och Kisa lutar sig mot miljöbalken.
- Där heter det att bästa möjliga teknik ska användas, att ett rationellt jordbruk inte får försvåras och att verksamheten anpassas så att minsta möjliga intrång och olägenhet görs för miljö och hälsa, säger Gustafsson.
Stöd av politikerna?Markägarna vänder sig bland annat till politikerna i Kinda.
- Vi utgår från att politikerna stöder oss småföretagare.
- En luftledning som skövlar skogen hör inte hemma i en kommun som profilerar sig som en kultur-, miljö- och turismkommun.
- Nu måste politikerna säga sitt.