Vill ge särbegåvade nya chanser

Låt deltagare inom LSS ta hand om driften av Kindagårds kafé och matsal. Förslaget kommer från oppositionsrådet Lars Karlsson (L).

Samarbete. Mikael Larsson och Rikard Lind sköter kök, kassa och servering vid Café Bergdala.

Samarbete. Mikael Larsson och Rikard Lind sköter kök, kassa och servering vid Café Bergdala.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2018-01-20 05:00

– Jag brinner för det här och tänker driva frågan inom oppositionen (C, L, MP, LPo och V) med början i nästa vecka, säger Lars Karlsson.

Över en rykande kopp kaffe som nyss serverades på det LSS-drivna Café Bergdala vid Bergdala äldreboende i Kisa förklarar han varför.

– Man jobbar på ett smart sätt här. Det är ett självständigt arbete, vilket får individerna att växa, få självkänsla och ses som resurser. Inte som människor som man måste ta hand om.

Som Corren berättat vill handledare, deltagare och deras gode män vid Café Bergdala ta över ansvaret även för Kindagårds kafé och matsal.

Ett av argumenten är att kunna bereda fler LSS-deltagare plats. Dessutom skulle Café Bergdala kunna specialisera sig mer på bakning medan cateringverksamheten skulle kunna flytta till Kindagård.

Lars Karlsson pekar också på att det skulle ge ringar på vattnet för människor i största allmänhet.

– Det handlar om integrering åt alla håll. Barn, ungdomar, vuxna och äldre. Är det något som är Kinda-anda så är det att få vara annorlunda och ändå bli uppskattad och accepterad.

S/M/KD-majoriteten har hittills visat kalla handen och söker i stället en extern entreprenör som kan ta över driften. Syftet är att dra ner på kommunens kostnader. Går planerna i stöpet lutar det åt att mötesplatsen vid seniorboendet Kindagård försvinner.

En trist utväg, enligt Lars Karlsson, med tanke på att det finns en vilja hos de medverkande vid Café Bergdala att ta hand om Kindagård.

– De borde ges chansen. Man ska akta sig för att döda ett sådant engagemang.

Ulla Tejle Ekbjörn, Horn, är inne på samma linje. Hon har en nära anhörig som tillhör LSS (Lagen om stöd och service för vissa funktionsnedsatta). – Han gör jobb på olika platser i Kisa, men saknar kamratskapet och gemenskapen som finns på Bergdala. Här kan man få stabilitet och känna ansvar och stolthet.

Liksom Lars Karlsson pekar hon på initiativet från de inblandade vid Café Bergdala.

– Det finns en ledning som är beredd att ta tag i det här.

Frågan har efter ett antal turer blivit politisk het. En avgörande faktor blir den utredning som socialchef Joachim Samuelsson fått i uppdrag att göra för ett LSS-drivet kafé på Kindagård.

– Jag tittar på förutsättningar, kostnader och behov. Klart är att det krävs mer resurser (läs pengar) och budgetramarna för 2018 är redan fastställda.

Samuelsson räknar med att utredningen blirklar i nästa vecka. Eftersom det handlar om kommunens LSS-verksamhet går den vidare till socialnämnden.

Motstånd. Lars Karlsson (L) går på tvärs med majoriteten.
Motstånd. Lars Karlsson (L) går på tvärs med majoriteten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om