Vi provar nya MTB-parken: "HalvvÀgs ner var jag hooked"

Vid Tolvmannabacken i Kisa, i det kuperade skogslandskapet, har skidbackarna bytts ut mot mountainbike-leder. I sommar stĂ„r nya Kisa MTB Park redo för öppning. Vi fick provköra anlĂ€ggningen – med god hjĂ€lp av Ă€garen Oscar HĂ€rnström.

AnlÀggningen, som tidigare har varit fokuserad pÄ nedförsÄkning, har nu blivit en mountainbike-park. "Vi har stora ambitioner för det hÀr stÀllet", sÀger Àgaren Oscar HÀrnström.

AnlÀggningen, som tidigare har varit fokuserad pÄ nedförsÄkning, har nu blivit en mountainbike-park. "Vi har stora ambitioner för det hÀr stÀllet", sÀger Àgaren Oscar HÀrnström.

Foto: Victor Bomgren

Kisa2021-06-19 17:00

"Nu stĂ„r jag högst upp pĂ„ toppen – med Kisasjön lĂ„ngt dĂ€r borta. Benen skakar. Är det av den branta klĂ€ttringen uppför liftgatan eller Ă€r jag bara nervös för vad som komma skall? Det Ă€r svĂ„rt att avgöra, jag fĂ„r nog ta nĂ„gra djupa andetag, men vad var det nu Oscar sa att jag skulle tĂ€nka pĂ„? Bromsa lagom. Ha pedalerna i vĂ„g. StĂ„ upp och följ med i guppen. Det kommer nog att gĂ„ bra. Eller? Hur brant Ă€r det egentligen? Hur skarpa Ă€r kurvorna? Vad hĂ€nder om jag tappar kontrollen? I det hĂ€r lĂ€get har jag inte mycket till val Ă€ndĂ„, nu kör vi".

undefined
"HalvvÀgs ned var jag fullkomligt hooked". VÄr reporter Dennis Petersson fick blodad tand efter att ha fÄtt provköra cykellederna i Tolvmannabacken.

SĂ„ gick tankarna nĂ€r jag, som aldrig nĂ„gonsin tidigare har suttit pĂ„ en MTB-cykel, skulle ta mig an den första strĂ€ckan pĂ„ Kisas nya besöksmĂ„l. Ända sedan MTB-proffset och downhillĂ„karen Oscar HĂ€rnström flyttade ned frĂ„n Åre och tog över den forna skidanlĂ€ggningen har han, tillsammans med sambon Beatrice Johansson, arbetat hĂ„rt för att göra parken redo för premiĂ€r.

Med nÄgra korta instruerande ord i ryggen, och efter en brant klÀttring upp till toppen av berget, började min fÀrd ner mellan stock, sten och en massa barrtrÀd. I början var jag spÀnd, stel i kroppen och oerhört försiktig. Vad klarar jag av och hur snabbt kan jag egentligen Äka? Efter nÄgra fÄ försök, ett par till synes branta backar och med Oscars uppmaning "stÄ lÄngt bak pÄ hojen" slÀppte nervositeten alltmer. HalvvÀgs ned var jag fullkomligt "hooked". Tanken om en egen MTB-cykel kÀndes plötsligt helt rimlig.

undefined
Med en blÄ led, fyra röda och en svart kommer det att finnas vÀgval för sÄvÀl nybörjare som mer erfarna cyklister.

– Om det Ă€r sĂ„ du kĂ€nner, dĂ„ har vi verkligen lyckats. VĂ„r tanke Ă€r ju att det ska finnas nĂ„got för alla. Att du som nybörjare, precis som jag, ska kunna hitta en strĂ€cka som Ă€r rolig och utmanande. MĂ„nga som aldrig har testat MTB och downhill förut tĂ€nker att det Ă€r en sĂ„ extremt svĂ„r aktivitet, att det Ă€r helt galet, men sĂ„ Ă€r det inte. Du, som cyklade för första gĂ„ngen i dag, klarade av flera röda strĂ€ckor. De Ă€r byggda pĂ„ ett sĂ€tt sĂ„ att man kan vĂ€lja svĂ„righetsgrad efter egen förmĂ„ga, förklarar Oscar.

NĂ€r Kisa MTB Park öppnar helgen 3–4 juli, kommer sex leder att vara fĂ€rdigstĂ€llda. En kommer att vara mĂ€rkt med fĂ€rgen blĂ„, fyra med fĂ€rgen röd och en med fĂ€rgen svart. UpplĂ€gget Ă€r detsamma som i skidbacken, dĂ€r de blĂ„ Ă€r anpassade för nybörjare och de svarta för rutinerade Ă„kare. Att det ska finnas ett flyt frĂ„n start till mĂ„l Ă€r nĂ„got som Oscar, under vĂ„r cykelfĂ€rd nedför Tolvmannaberget, ofta poĂ€ngterar. Hjulen ska aldrig behöva stanna.

– Det ska vara ett konstant "flow" med flera spĂ„ralternativ. För mig, som Ă€r erfaren, kommer det nog att ta mellan tre till fyra minuter att Ă„ka ned frĂ„n toppen, berĂ€ttar Oscar.

undefined
Oscar HÀrnström instruerar vÄr reporter Dennis Petersson. "StÄ lÄngt bak pÄ hojen" var ett av alla tips.

Att cykla eller gĂ„ uppför berget, som undertecknad fick göra, kommer inte att behövas vid premiĂ€ren. DĂ„ Ă€r tvĂ„ liftar igĂ„ng – med möjlighet till skjuts med traktor som komplement. DĂ€remot Ă€r det egen utrustning som gĂ€ller dĂ„ uthyrningen planeras stĂ„ klar Ă„r tvĂ„.

Vad ska man packa till premiÀrdagen?

– En cykel pĂ„ tvĂ„ hjul, en hjĂ€lm och ett glatt humör – det kommer man lĂ„ngt med. KnĂ€skydd Ă€r ocksĂ„ ett krav och det Ă€r inte fel om man har handskar, armbĂ„gsskydd och ryggplatta, svarar Oscar och fortsĂ€tter:

– Det ska bli sĂ„ sjuk kul att kunna öppna och Ă€ntligen fĂ„ visa upp vad det Ă€r som vi har slitit med sĂ„ lĂ€nge.

undefined
AnlÀggningen, som tidigare har varit fokuserad pÄ nedförsÄkning, har nu blivit en mountainbike-park. "Vi har stora ambitioner för det hÀr stÀllet", sÀger Àgaren Oscar HÀrnström.
Att ha rÀtt skydd i backen Àr viktigt. HÀr fÄr vÄr reporter Dennis Petersson den utrustning som han behöver.
Att ha rÀtt skydd i backen Àr viktigt. HÀr fÄr vÄr reporter Dennis Petersson den utrustning som han behöver.
Mer om Kisa MTB Park

AnlĂ€ggningen Ă€gs och drivs, sedan hösten 2020, av Oscar HĂ€rnström och Beatrice Johansson. 

Till en början kommer den att bestĂ„ av tvĂ„ liftar och sex mountainbikeleder. 

I framtiden kommer antalet leder att utökas och en uthyrning med tillhörande shop och cykelverkstad planeras. Det finns ocksĂ„ förhoppningar om en restaurang och ett bed & breakfast. 

Oscar HÀrnström, 30, Àr sjÀlv en professionell MTB- och downhillÄkare. Hemstaden Àr smÄlÀndska TranÄs men numera bor han utanför Rimforsa.

Karta: Kisa MTB Park
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!