"Jag vet att jag kommer att fixa det här"

Kajsa Claesson är, utan tidigare erfarenhet från fastighetsbranschen, ombord som ny vd på Stiftelsen Kindahus. "Som ledare behöver du inte vara experten", konstaterar hon.

Kindahus nya vd har erfarenhet som ledare för betydligt större företag med fler anställda. "Ansvaret är fortfarande det samma, även organisationen här är mindre", menar hon.

Kindahus nya vd har erfarenhet som ledare för betydligt större företag med fler anställda. "Ansvaret är fortfarande det samma, även organisationen här är mindre", menar hon.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-11-07 06:00

I den vita och ljusa receptionen, med bostadsbolagets logga på såväl mattor som vägg, tar Kindahus nya vd emot oss en tidig novembermorgon. På många sätt skiljer sig hennes nya uppdrag, och hennes nya arbetsplats, från de anställningar hon har med sig i bagaget. På Stadium, Twilfit och Securitas Direct har uppdragen, när det kommer till omsättning och personal, varit betydligt större.

undefined
Kindahus nya vd har erfarenhet som ledare för betydligt större företag med fler anställda. "Ansvaret är fortfarande det samma, även organisationen här är mindre", menar hon.

– Det är klart att allting är mycket mindre här, och en utmaning med det är såklart att vi är så få medarbetare. Om någon blir sjuk så blir det verkligen en lucka och alla måste vara beredda på att iklä sig olika hattar beroende på vilken dag det är. Samtidigt är det lite charmigt kan jag känna – man får bra koll på detaljerna, berättar Kajsa Claesson, som tillträdde som vd för nästan exakt en månad sedan.

En annan parameter som skiljer hennes nya uppdrag från erfarenheten är själva branschen. Tidigare har hon framförallt varit verksam på företag inom detaljhandelsbranschen. Nu är det fastigheter som gäller.

– Vd:ns viktigaste uppgift är inte att vara experten. Min uppgift är att vara en ledare, få organisationen att dra åt samma håll och orka att lyfta blicken för att planera på lång sikt, det är så dagens ledarskap ser ut alltmer. Man kan inte bocka i alla kompetenser när man söker ett jobb men jag är här för att jag vet att jag kommer att fixa uppdraget. Annars hade jag aldrig tagit jobbet.

Vad blir ditt viktigaste uppdrag i just Kindahus?

– Det är jättesvårt att svara på redan nu. Vårt uppdrag i organisationen är ju att erbjuda boende för våra hyresgäster i Kinda såväl här och nu som i framtiden, och att motsvara deras förväntningar. Det ska jag jobba för, svarar Claesson.

undefined
På det nya kontoret, med utsikt över byggnaderna på Storgatan, har Kajsa Claesson gjort sig hemmastadd. Hon efterträdde den tidigare vd:n Jan Skarin.

Kan det bli en utmaning att vara ny i branschen?

– Först vill jag säga att det redan finns mycket erfarenhet och rutin på plats inom Kindahus, som jag får stöd av, men det är klart det kan bli en utmaning. Jag är väldigt öppen med att jag inte vet allt än och som ny ledare kommer det säkert finnas aktörer som vill testa och utmana en. Andras syn på mig kan vara en del av utmaningen.

Kajsa Claessons karriär började som butiksförsäljare på Spiralen Sport i Norrköping, det företag som i förlängningen blev storkedjan Stadium. Under sammanlagt 25 år var hon med på företagets expansionsresa och agerade, under de sista åren, som försäljningsdirektör.

undefined
År 2020 omsatte Kindahus nära 80 miljoner kronor .

Därefter tog hon steget till underklädeskedjan Twilfit, ett till omsättningen betydligt mindre företag än Stadium. Som vd fick hon uppdraget att få ordning på den dalande lönsamheten.

– Jag tyckte det var ett spännande uppdrag. Det var ett företag som hade haft det jobbigt med lönsamheten väldigt många år utan att få snurr på det. Mitt uppdrag var att vända resultatet till positiva siffror, och det gjorde vi till sist, berättar Claesson och fortsätter:

– Det var många olika delar som till sist vände trenden men många åtgärder skedde på detaljnivå, och på golvet. Vi jobbade på med enkla lösningar och testade med billiga idéer. Det gällde att vara otroligt kostnadsmedveten.

undefined
"Jag är här för att jag vet att jag klarar av det", säger Kajsa Claesson, Kindahus nya vd.

Anledningen till att hon sökte vd-tjänsten hos Kindahus är en gård i närheten av sjön Föllingen utanför Kisa. Gården köptes av hennes föräldrar och användes, under hela hennes barndom, som sommarställe. Sedan ett par månader tillbaka bor hon permanent på gården.

– Vi har under många år velat flytta ned hit och någonstans måste man bara våga att fatta beslutet, trots att alla pusselbitar inte är på plats. Sedan dök den här tjänsten upp, jag sökte jobbet och allt löste sig ju både snabbt och på ett väldigt bra sätt. Jag ser det som en förmån att få bo och verka i en bygd som jag verkligen brinner för, konstaterar Claesson.

En nöt för den nya vd:n att knäcka, i sitt uppdrag, är frågan om nybyggnation.

– Det är ju en av de stora utmaningarna för Kindahus vad jag förstår, att byggnationskostnaderna överstiger marknadsvärdet. Vi har ju en byggnation på gång i Rimforsa som inte är särskilt lönsam men där samhällsnyttan väger över. Det är nytt för mig, att inte bara räkna på lönsamheten, förklarar vd:n.

Vad hoppas du, den dag du slutar, att du har åstadkommit?

– Jag hoppas att jag kan bidra till och skapa förutsättningar för att Kindaborna även i framtiden har ett väldigt bra boende – anpassat efter de förväntningar och behov som finns då. Det är viktigt att utvecklas och hänga med i tiden, svarar Claesson.

Kajsa Claesson, 56, är sedan en månad tillbaka ny vd för Stiftelsen Kindahus. "Det är mycket att sätta sig in i", konstaterar hon när vi ses för en längre intervju.
Kajsa Claesson, 56, är sedan en månad tillbaka ny vd för Stiftelsen Kindahus. "Det är mycket att sätta sig in i", konstaterar hon när vi ses för en längre intervju.
Mer om Kajsa Claesson

Ålder: 56 år
Bor: På en gård några kilometer utanför Kisa
Familj: Man och två döttrar
Fritidsintressen: "Det är mycket djur och natur, och gillar väl som många andra just nu att odla och fixa hemma i trädgården. Jag tycker om att vara ute och röra på mig".
Vad gör att du brinner för Kinda?: "Jag tror att jag har fått med mig det från mina föräldrar. Höjdpunkten på året var alltid när vi var här i Kisa. Min farmor är faktiskt även uppvuxen här".

Karta: Stiftelsen Kindahus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!