Världsunik satsning på lokala företagen – efter brutal sågning

Samarbetet inleddes 2021 med då oprövad teknik. Nu driftsätts projektet där gasolen byts ut mot ett förnybart alternativ. Meva Energy i Kisa kommer att leverera sin unika lösning till grannföretaget Sofidel som blir världens första anläggning med lokal biogas.

Istället för den klassiska bandklippningen markerade man det nya kapitlet med att Niclas Davidsson överräckte en trädplanta till Sebastian Grankvist som är en levarantör från Scandbio.

Istället för den klassiska bandklippningen markerade man det nya kapitlet med att Niclas Davidsson överräckte en trädplanta till Sebastian Grankvist som är en levarantör från Scandbio.

Foto: Jesper Friman

Kisa2024-06-14 20:00

Efter några regniga dagar skiner solen igen när Meva Energys VD Niclas Davidsson välkomnar gästerna till Solstugan i Kisa. Ett fyrtiotal personer är på plats vid den världsunika händelsen. 

Efter att gästerna har minglat inleder Niclas Davidsson sitt tal:

– Det här är en speciell dag. Solstugan har en gammal historia, men idag presenterar vi ny teknik.

undefined
Ett fyrtiotal besökare var på plats när den nya tekniken presenterades.

Tekniken innebär att förnybar biogas produceras med hjälp av restprodukter från trävaruindustrin. Den bygger på forskning från Luleås tekniska universitet. Torkningsprocessen, som är helt livsavgörande för Sofidels produktion av mjukpapper, var 2021 helt beroende av ett fossilt bränsle. Nu byts gasolen ut mot ett förnybart alternativ.

– Vi konverterar biomassa till gas. De tekniska principerna för förgasning har varit kända länge, men vår metod och teknik och det sätt som vi använder den inom tillverkningsindustri är ny, säger Niclas Davidsson.

Att kunna producera grönt är drivkraften bakom satsningen. 

undefined
Meva Energys vd Niclas Davidsson pratade länge om företagets miljösatsning.

– Klimatförändringarna är angelägna. Vi måste hitta nya lösningar och dra vårt strå till stacken för att göra en förändring till det bättre. Kisa är startpunkten, säger Niclas Davidsson och berättar att anläggningen även producerar biokol som kan användas för jordförbättring och för att skapa kolsänkor. 

Men vägen fram har inte varit spikrak. Från början arbetade Niclas och kollegor med en helt annan applikation som var inriktad på fjärrvärmebranschen. De hade inte alls fokus på produktion av energi för tillverkningsindustrin.

undefined
Niclas Davidsson har varit VD för Meva Energy sedan 2016.

– Vi visste ingenting om pappersproduktion. Vi fick en fråga på det temat, och hade vi varit ett annat bolag så hade vi kanske tänkt att det inte berörde vår kärnverksamhet, säger Niclas.

Men en blandning av opportunism och nyfikenhet gjorde att de började titta på möjligheterna för just produktion av biogas för pappersproduktion.

undefined
Bland de lokala, nationella och internationella gästerna fanns också kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen. "För Kinda, och särskilt Kisa, är skogsindustrin viktig. Klimatförändringarna är verkliga, och Kinda kan skatta sig lyckligt som har Meva här. Ni tar stegen för framtiden och spelar en stor roll i kampen mot klimatförändringarna" sa han i sitt tal.

– För att en sådan applikation ska fungera så räcker det inte med gasproduktionen. Gasen måste dessutom brännas för att producera hetluften. Det är hetluften som är energiråvaran som pappersbruket använder sig av.

Man behöver alltså brännarinstallationen också. Med detta i åtanke vände sig Niclas till välrenommerade brännarleverantörer.

– Den första vi hade kontakt med avvisade helt vårt koncept. Det var en branschexpert, och sågningen var brutal, säger han och skrattar lite åt minnet.

undefined
På väg in i Meva Energys anläggning i Kisa.

Anledningen till att de blev avvisade är att deras gas kemiskt sett är tunnare än vanlig naturgas. Mängden energi i samma volymenhet är lite mindre. Niclas beskriver det som skillnaden mellan utspädd saft och mer koncentrerad saft.

– Det är en av de fundamentala sakerna vi visar i det här projektet, att man kan använda sig av en ganska tunn gas och ändå producera tillräckligt bra hetluftsström.

Innebär en tunn gas att den är mer miljövänlig?

– Ja, av det skälet att man kan välja att förädla den tunna gasen. Men om man gör det så behöver man investera i ännu större anläggningar, och det krävs energi att förädla gasen. Vi upprätthåller verkningsgraden utan att behöva den här uppgraderingen.

Efter att ha blivit "brutalt sågade" kom de 2018 av en slump i kontakt med Walter Bengtsson på Örebro Gasteknik.

undefined
Walter Bengtsson från Örebro Gasteknik gav Merva Energy modet att fortsätta med gasproduktion.

– Han var så säker på oss att vi blev övertygade. Det förstärkte känslan av att vi är något spännande på spåren.

Därefter satte Meva Energy igång med mer seriös teknikutveckling och lät en panel dofta på pappersprodukter som torkats med gas. 2021 tecknades kontraktet med Sofidel och finansieringen för anläggningen blev klar. Bygget i Kisa stod klart för knappt ett år sedan.

undefined
Guidad rundtur inne i Merva Energys anläggning i Kisa.

– Vi levererade den första gasen till Sofidel i oktober 2023. Nu går vi över till mer kontinuerliga körningar. Vi är tacksamma att Sofidel vågade tro på oss.

Du nämnde greenwashing (se faktaruta) i ditt tal. Är det vanligt inom industribranschen?

– Det är ett existerande fenomen. Min uppfattning är att världen ogärna vill förändras. System som fungerar kommersiellt och ekonomiskt har en inneboende drivkraft att bevara status quo. Då hamnar man lätt i en situation där leverantörer av fossila råvaror på olika sätt försöker profilera sig som hållbara. 

Solen skiner fortsatt över Solstugan där man har utsikt över Meva Energys anläggning. 

Besökarna börjar lämna platsen och Niclas pustar ut i skuggan.

– Nu är jag lite mör. Men mycket nöjd med dagen, säger han och ler. 

undefined
Niclas Davidsson är nöjd med dagen som har innehållit mingel med både nationella och internationella gäster, tal och visning av Meva Energys anläggning.
Greenwashing

Greenwashing är att ge en felaktig bild av en produkts miljöpåverkan eller fördelar, som kan vilseleda konsumenterna.

För att stoppa detta kommer EU att förbjuda:

- generiska miljöpåståenden på produkter utan bevis

- påståenden att en produkt har en neutral, minskad eller positiv inverkan på miljön baserat på att producenten skulle ”kompensera för utsläpp”

- hållbarhetsmärkningar som inte är baserade på godkända certifieringssystem eller upprättade av offentliga myndigheter

Källa: Europaparlamentet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!