Den 26 februari 2023 bröt en brand ut i ett servicehus på Pinnarp camping. Branden var så pass kraftig när räddningstjänsten anlände att man valde att låta byggnaden brinna ner under kontrollerade former. Ett dygn senare fick man göra samma sak när istället receptionen på campingen var övertänd. Bränderna misstänktes vara anlagda. Enligt Linköpingspolisens utredare Petra Brandefors är utredningen fortsatt pågående.
– Det brann precis efter att vi hade tagit över. Det kändes väldigt tråkigt, säger Martin le Noble som tillsammans med sin hustru Ulrika tog över campingen i februari förra året.
Planen var att kunna öppna campingen igen sommaren 2023, men en krävande byggprocess satte käppar i hjulet.
Området har sanerats och nu står Gustav Johansson från Rumnebo Gräf med sin grävmaskin vid platsen.
– Vi har precis börjat. Hittills har vi grävt grunden, men förra veckan haltade det lite. Vi fick de fullständiga ritningarna först den 4 juni, säger han.
Badplatsen hölls öppen förra sommaren, men den som vill bada i år får hitta ett annat ställe att plaska på.
– Den är inte tillgänglig eftersom vi bygger precis intill, säger Martin le Noble.
Striden om vem som ska ha tillgång till badplatsen har pågått länge. Får vem som helst bada vid campingen? Allemansrätten är grundlagsskyddad, och den gäller i princip överallt.
– Men det är inte en helt enkel fråga. Det finns olika lagrum, och det kan finnas skäl att stänga av om man bygger precis i anslutning till stranden. Det ska vara säkert både för de som vill bada och för dem som bygger, säger Adam Bergner som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
Han kan inte uttala sig i det specifika fallet, men menar att omständigheterna vid ett bygge avgör om det är skäligt att begränsa tillgången till badplatsen.
– Kommunen har tillsynsansvaret för detaljplanen och avhållande skyltning. Länsstyrelsen kan besluta om ett stängselgenombrott, alltså besluta att man ska skapa passager genom ett stängsel till gagn för allemansrätten, säger Adam Bergner.
Linda Lidholm som är byggnadsinspektör på kommunen ger samma besked:
– Av säkerhetsskäl får man stänga av den del av badplatsen som man bygger vid.
Innan branden fanns det två byggnader vid campingen: servicehuset och receptionen. Efter nybygget är tanken att det ska vara en byggnad som innefattar såväl reception som servicehus, duschar och terrass.
– Det kommer att bli ungefär 200 kvadratmeter stort. Det är en del vinklar och vrår, säger Gustav efter att ha kollat sina ritningar.
Men det dröjer innan det blir klart. Först i september-oktober 2024 väntas campingen kunna visas upp i färdigt skick.
– Det blir en resa. Vi ser fram emot att få det klart, men sommaren är tyvärr körd. Vi satsar på nästa, säger Martin le Noble.
Han bor i Kalmar län och driver också en camping på Öland. Han har därför inte möjlighet att själv vara på plats i Pinnarp så ofta.
Molnen ovanför campingen är gråa, men ännu har det inte börjat regna. Björkarna vid platsen vajar lite i vinden och lekplatsen i närheten är tom på barn. Sandhögar och byggmaterial ligger i ordnade högar längs stranden. Gustav Johansson hoppar in i grävmaskinen igen.
– Nu fortsätter vi att bygga, säger han.