Efter arvodeskrisen: "Vi har fått en hemläxa"

En extern utredning pekar, trots Kinda kommuns åtgärder, på brister i hanteringen av politikerarvoden. "Vi har fått en hemläxa kan man säga", konstaterar Conny Forsberg (S).

Trots kommunens åtgärder efter arvodeskrisen har en extern utredning funnit brister. "Vi har fått hemläxa", konstaterar oppositionsrådet Conny Forsberg (S).

Trots kommunens åtgärder efter arvodeskrisen har en extern utredning funnit brister. "Vi har fått hemläxa", konstaterar oppositionsrådet Conny Forsberg (S).

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-11-05 06:30

Sedan 2020-års kris, då kommunrevisionen blottlade omfattande felaktigheter kring utbetalda politikerarvoden, har kommunledningen beskyllts för att ha agerat "senfärdigt". Ett och ett halvt år efter revisionsrapporten tillsattes en extern utredning med syfte att utvärdera de åtgärder som genomförts – och om de hade fått önskad effekt. Nu är utredningen klar, och visst finns det brister.

undefined
Det finns saker att åtgärda kring arvodesreglementet, men mycket har redan gjorts menar Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S).

– När det small till under våren 2020 vidtogs vissa åtgärder ganska omgående och sedan har saker fortsatt att utredas. Den här genomgången är bra, tydlig och rak – och det finns ett antal otydligheter i vår arvodeshantering som ger utrymme för tolkningsmöjligheter, förklarar kommunalrådet Christer Segerstéen (M).

– Vi fick hemläxa kan man säga. Samtidigt har vi redan adresserat och löst många av bristerna, fyller oppositionsrådet Conny Forsberg (S) i.

Utredaren Teodora Heim, från företaget Qualitarium AB, har i sin rapport radat upp ett antal åtgärder som hon anser att kommunen bör vidta. Bland annat bör en kontroll- och uppföljningsstruktur införas för att säkerställa en korrekt hantering av arvoden. Dokumenterade rutiner för hanteringen saknas och hon poängterar även att det bör förtydligas vad som ska ingå i beräkningen av förlorad arbetsinkomst och vad som egentligen ingår i politikernas fasta arvoden.

– Jag kan bara hänvisa till vår rapport. Vid frågor ber jag er vända er direkt till kommunen, skriver Teodora Heim i ett sms till oss.

undefined
En parlamentarisk grupp har nu ansvaret att förverkligan utredningens råd om åtgärder.

Utredningen överlämnas nu till den parlamentariska grupp som, inför nästa mandatperiod, ska uppdatera arvodesreglementet. Enligt Segerstéen och Forsberg är det självklart att kommunen nu följer utredarens råd.

Hur ser ni på att en sån här utredning ens behövs?

– Det är väl naturligt. Det är ett förbättringsarbete som man bör göra med jämna mellanrum, svarar Segerstéen.

– Ja, kanske när det gäller andra processer också. Vi måste ju kontinuerligt hitta de saker som inte fungerar optimalt och förändra vårt sätt att jobba, fortsätter Forsberg.

Om de här åtgärderna genomförs, är risken för att fel begås borta då?

– Det kommer den aldrig att vara till 100 procent för det är människor vi har att jobba med, säger Segerstéen och Forsberg fortsätter:

– Nej, försvinner gör den aldrig men risken minimeras åtminstone.

Karta: Kinda kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!