Utbildning i hotfulla situationer stärker skolan: "Lär av Örebro"

Massmorden på Risbergska skolan i Örebro skakade Sverige. På Värgårdsskolan i Kisa har säkra utrymmen märkts ut och både elever och personal lär sig teoretiskt om inrymning och tränar utrymning.
– Vi vill vara så förberedda som möjligt, säger Caroline Anspach, rektor årskurs 7-9.

Caroline Anspach, Frida Nellbert och Hans Söderqvist säger att det som skedde i Örebro i februari var chockerande. "Man vill ju inte tro att sådant kan hända i Sverige", säger Caroline.

Caroline Anspach, Frida Nellbert och Hans Söderqvist säger att det som skedde i Örebro i februari var chockerande. "Man vill ju inte tro att sådant kan hända i Sverige", säger Caroline.

Foto: Sofia Wiman

Kisa2025-03-12 17:00

Sedan 2023 har såväl personal som elever på samtliga skolor i Kinda kommun utbildats i hur man gör vid en hotfull situation.

– Varje nytt år utbildas eleverna i årskurs fyra och årskurs sju i pågående dödligt våld (PDV), berättar kommunens säkerhetschef Hans Söderqvist.

– Utbildning i PDV är en del i vårt säkerhetsarbete. Det man lär sig i årskurs sju är en påbyggnad av det man lärt sig i årskurs fyra, tillägger Frida Nellbert, rektor för årskurserna 4–6

Handlingsplaner är upprättade enligt ett koncept från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Center mot våldsbejakande extremism och polisen.

– Säkerhetsavdelningen har inventerat säkra utrymmen på skolorna och de är uppmärkta. Vi har också en säkerhetsapp som gör att skolans personal kan kommunicera och larma internt, säger Frida Nellbert.

undefined
Frida Nellbert är rektor på Värgårdsskolan årskurserna 4–6. Hon menar att säkerhetsarbetet är en viktig del av undervisningen.

Vad är det man tittar på vad gäller skyddade utrymmen?

– Insyn, låsbarhet och placering, svarar Hans Söderqvist.

Det stora antalet fönster på Värgårdsskolan har gjort arbetet svårare. Detsamma gäller tillgängligheten.

undefined
Hans Söderqvist är säkerhetschef i Kinda kommun. "Man måste överlag bli bättre på att identifiera eventuella gärningsmän", säger han.

– Med det menar jag inte att det är lätt att ta sig in, utan problem med att spärra av vid en eventuell händelse. Skulle det hända något så blir det en tillströmning av föräldrar som vill se till sina barn. Det är naturligtvis fullt förståeligt, men det kan göra en hotfull situation mindre överblickbar, säger han.

Vad ska man göra som förälder om det skulle inträffa något?

– Om det händer så kommer vi att ha en informationsplats dit vi önskar att föräldrar åker, säger Hans Söderqvist.

Värgårdsskolan har inte tagit emot hot eller upplevt hotfulla situationer.

– Vi har ingen egen erfarenhet och det gäller att ha omvärldsspaning och lära sig av sådant som händer på andra ställen. Vi vill vara så förberedda som möjligt. Det är många delar vi måste prata om, säger Caroline Anspach.

Dådet i Örebro är en sådan händelse som Värgårdsskolan kan lära sig av.

undefined
Caroline Anspach är rektor årskurs 7-9 på Värgårdsskolan. "Det gäller att ha omvärldsspaning och lära sig av sådant som händer på andra ställen", säger hon.

– Vi är intresserade av att ta del av deras utredning, mycket för att se hur de löste situationen efteråt, säger Hans Söderqvist.

Det handlar inte bara om att vara tränad i in- och utrymning, utan också om konsekvenserna efteråt. 

– Det behövs stödpersonal, och tillräckligt med sådan. Det har gått ut en nationell förfrågan från Örebro om stödpersonal – de har kört slut på sin egen.

En stor del av säkerhetsarbetet ligger dock i förebyggande åtgärder.

– Att öva är jättebra, men enligt polisen måste man bli bättre på att identifiera eventuella gärningsmän, säger Hans Söderqvist.

Det är inget lätt arbete. Enligt Hans Söderqvist talar statistiken för att dåd liknande det i Örebro genomförs av vita, yngre män med anknytning till den aktuella skolan. Ofta är det människor som befinner sig utanför samhällets gemenskap och har ett avvikande beteende.

undefined
"Det har varit ett otroligt gensvar från skolorna i kommunen. De förstår varför vi måste jobba med säkerheten", säger säkerhetschef Hans Söderqvist. Rektorerna Frida Nellbert och Caroline Anspach instämmer.

– Skolan är uppmärksam på signaler överlag hos elever för att med tidiga insatser kunna stötta och minimera risken att hamna i utanförskap, säger Frida Nellbert.

De båda rektorerna och säkerhetschefen menar att Kinda kommuns skolor har gjort ett bra inledande jobb när det handlar om rutiner och utbildning i PDV.

– Skolorna förstår varför man måste göra det här, säger Hans Söderqvist.

– Vi vill ha en skolmiljö där både elever och personal kan känna sig säkra, avslutar Caroline Anspach.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!