Uppskattad åkning i bitande vind

Det blev ju snö i Tolvmannabacken till sist. Men söndagens åkning bjöd även på en del is.

Balans. Bianca Eklöf åkte utan stavar och fick bäst fart framåt så.

Balans. Bianca Eklöf åkte utan stavar och fick bäst fart framåt så.

Foto: Pia Molin

KISA2015-01-04 19:00

Det isiga underlaget gäckade främst åkare i den stora slalombacken och de som med för lite fart försökte ta sig till och från liftarna. I knattebacken med sitt nya rullband var det inget problem.

– Det här är perfekt. Vi försöker få barnen i form för en kommande Sälenresa, sa Björn Eriksson, pappa till snart treårige Emil Karling som siktade på de mjuka portarna att köra igenom och undvek att krocka för det mesta.

Emil Karling ställde sig som de flesta andra barn med skidorna på rullbandet och fick skjuts till knattebackens början efter sina åk. Det fanns dock de som körde skidlöst.

– Hon har åkt skidor i flera dagar men idag blev det visst utan, sa Norrköpingsbon Ulrika Danielsson, mamma till Astrid, parkerad med vinterskorna stadigt på rullbandet.

Theodor Hugoh och Rebecca Hugoh från Boxholm och Emma Engdahl och Filip Engdahl från Kisa gav söndagens åkning gott betyg. Lite isigt här och var, men som Theodor sa:

– Ner kommer man alltid.

Rebecka var en smula besviken på att familjebacken inte höll öppet. Nedfarten är hennes favorit.

Den så kallade teknikbacken öppnade 30 december liksom det nya rullbandet för de små barnen. Sedan dess har snökanonerna fått jobba. På söndagen låg snön någorlunda tjock både där och i slalombacken.

Enligt nationella Fjällsäkerhetsrådet är den vanligaste skadan vid slalomåkning tumskador; tummen knäcker till när man ramlar och tar emot sig med öppen hand. Det kan vara svårt att skydda sig mot. Huvudet ska skyddas med hjälm, anser Fjällsäkerhetsrådet.

Gammalt namn på gammal backe

Den första skidtävlingen hölls i Tolvmannabacken 1958. Redan på 1940-talet diskuterades en slalombacke i Kisa. Först åkte man längs körvägar och stigar utmed Starberget ner till nuvarande Folkets

Park. Starberget hade emellertid sina begränsningar med berg i dagen och delvis söderläge så snön smälte i vårsolen. År 1953 började förberedelserna för att göra Tolvmannabacken till slalombacke.

Tolvmannabacken lär ha fått sitt namn under 1800-talet efter en plats utmed en timmerväg från skogarna där tolv man arbetade med att bygga upp en hög stensättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om