Spexet är tillbaka: "Corren kommer att få sig en känga"

Kindaspexarna återvänder för ännu ett spex med lokalkoppling. Denna gång handlar det om Kisaprofilen Erik G:son Hjort.


Alla spexare är handplockade av Gustaf Lennman som har sett en hel del spex i Lund. Det blev också missförstånd när Gustaf skulle berätta om hans planer på spex i Kisa. 
"De trodde att jag menade Kista"

Alla spexare är handplockade av Gustaf Lennman som har sett en hel del spex i Lund. Det blev också missförstånd när Gustaf skulle berätta om hans planer på spex i Kisa. "De trodde att jag menade Kista"

Foto: Märta Svensson

Kisa2024-07-19 22:00

Gustaf Lennman, från Rimforsatrakten, är en van spexare som har spenderat sina senaste tio år i studentlivet i Lund. Förra året satte han och hans vänner upp ett spex som handlade om utvandringen i Kisa. 

– Förra året gick bra så varför inte göra det igen. Det kom mycket publik och många sa att det här måste återkomma. 

Hans förhoppning är att spexet ska vara en återkommande händelse varje sommar. Precis som förra året kommer spexet att spelas upp i hembygdsgården i Kisa. 

Denna sommar har de bytt fokus men håller sig ändå lokalt. I år handlar det om mångsysslaren Erik G:son Hjort. Gustaf Lennman berättar att spex är löst baserat på verkligheten och att framträdandet kommer att växla mellan nutid och 1800-tal. 

Erik G:son Hjort var bland annat jägmästare, politiker och bankman. 

– Men framför allt så var han en kulturivrare. Han ville skapa Kisas första kulturella scen. Hans mål var att främja kulturen men politiken i Kisa hänger inte riktigt med. 

Enligt Gustaf kommer man, om man är från trakterna, skratta åt mycket lokal humor. 

– Ja, jag kan avslöja att Corren kommer att få sig en känga. 

Gustaf och hans manusgrupp har träffats varannan vecka sen i höstas för att få fram berättelsen. I och med att gruppmedlemmarna inte är från Kinda berättar Gustaf att de inte alltid förstod varför vissa saker skulle vara med i manus. 

– De förstod inte alltid vad det var som var roligt med skämt om Rimforsa och Hycklinge. Men det blev ändå väldigt roligt sist vi spelade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!