Spån ska rädda alpin jul

För att säkra skidåkning till jul i Tolvmannabacken provas i år en ny metod. Under en limpformad kulle som döljer ett stort lass snö.

Packat. En pistmaskin körde över spånet så att det blev ordentligt tätt.

Packat. En pistmaskin körde över spånet så att det blev ordentligt tätt.

Foto: Per Svensson Borrud

Kisa2017-06-15 18:00

Snö mitt i sommaren kan låta underligt. Men nedanför Kisas skidbacke finns just nu 13 000–15 000 kubikmeter utmärkt snö.

– Vi gör ett pilotprojekt här i Kisa för att kunna säkerhetsställa en tidigare vinter, säger Johan Larson, vd för Tolvmannabacken AB.

Samma timme som de stängde den 19 mars i år påbörjades arbetet. Flera dygn i streck plogades den snö som fanns kvar ihop till en hög. Därefter körde pistmaskinen över högen så att den den blev packad. Slutligen lade en maskin ett lager med 70–80 centimeter spån och bark över snökullen. Ju snabbare snön tas desto bättre blir resultatet.

– Tanken är att vi ska använda snön i teknikbacken. Om det sedan kommer någon decimeter nysnö på den gamla snön så hoppas vi att det blir ett fantastiskt resultat.

Enligt nationella beräkningar så smälter cirka 25–35 procent av snön i högen bort. Om två veckor har snöhögen passerat halvtid. Än så länge märks inte någon marginell skillnad på höjden. Men rötmånaden som kommer är den största utmaningen för snölimpan.

– Vi är i barnstadiet av den här metoden. Vi vet inte hur sol, vind och vatten kommer att påverka snöhögen. Men vi vet att den kommer att krympa en del.

Johan Larsson vill inte lämna några garantier för en tidigare öppning av skidområdet. Men det är helt klart målet med hela projektet.

– Är vi igång till jul så skapas en trovärdighet. Folk är hemma med sina familjer då och vill ofta hitta på någon lokal aktivitet. Därför är det oerhört viktigt för oss att ha öppnat anläggningen till julledigheten.

Så här långt söder i landet är Tolvmannabacken unik med snöstackning. Det kräver både resurser och god kunskap. Men Johan Larson tror att det kommer bli allt vanligare och han ser mycket positivt på metoden.

– Vi får se om vi är lika glada i höst. Eller om vi står här med en flishög och en vattenpöl vid fötterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!