Smakfullt kök sätter piff på matlagningen

Det blänker, det skiner, det doftar. I dag invigs det nya tillagningsköket på Värgårdsskolan.

Premiär. Madeleine Eklund, Yvonne Olofsson, Caroline Köhler och Andreas Nylén förbereder den skollunchen i det splitternya köket.

Premiär. Madeleine Eklund, Yvonne Olofsson, Caroline Köhler och Andreas Nylén förbereder den skollunchen i det splitternya köket.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2015-01-28 09:00

Utrustningen är finjusterad och den första maten lagades och serverades i måndags.

Corren var på plats för att titta närmare på ugnar, spisar, grytor, arbetsbänkar, diskmaskiner, skärbräden och mycket mer.

Doft av timjan

Redan två steg innanför köksdörren - en förnimmelse av timjan - och där stod kocken Andreas Nylén med en till brädden fylld korg.

Med två sorters bröd. En oemotståndlig timjankryddad focaccia och ett pizzasmakande bröd med fyllning som lockade till omtag.

– Jag vet att barnen gillar pizza så jag tänkte flirta lite med dem.

Huvudrätten den här premiärdagen var annars en skinkfrestelse som såg synnerligen lockande ut.

Till det serverades som vanligt ett färgglatt och generöst tilltaget salladsbord.

"Vill satsa"

Andreas Nylén arbetade som kock inom restaurangbranschen innan han anställdes som arbetsledare vid köket på Värgårdsskolan hösten 2014.

Tidigare kunde han inte tänka sig att jobba i ett skolkök.

– Men Kinda vill satsa på den kommunala maten och det känns bra i hjärtat.

En fjärdedel av råvarorna är ekologiska, nötköttet kommer från ett lokalt slakteri, fläskköttet från grisar som fått springa sig glada.

Ambitioner

Glada, för det mesta, är också eleverna. De slipper pulvermos och leverstuvning och får komma med egna förslag på maträtter.

De allra flesta av ungdomarna uppskattar också det som serveras. Här har Andreas Nylén en tydlig ambition.

– Jag vill att det ska vara som en lunchrestaurang och jag går gärna runt och pratar med barnen. Jag vill också fånga upp elever som av någon anledning inte vill äta.

Nytt namn

Vid onsdagens dagens invigning ska matsalen få ett nytt namn. Det vinnande bidraget i elevernas tävling presenteras i samband med en extrakryddad skollunch.

På meny står helstekt benfri kotlett med bearnaisesås.

Till dessert, dagen till ära, blir det chokladpudding med mandarinklyftor.

Mat till fler

Bakom smaskigheterna som serveras till eleverna på Värgårdsskolan står Madeleine Eklund, Yvonne Olofsson och Caroline Köhler tillsammans med Andreas Nylén.

Kommunens kostnad för det nya köket är budgeterat till 14 miljoner kronor.

Köket ska även laga mat till Bergdala äldreboende i Kisa och till Västerlidens äldreboende i Rimforsa från och med slutet av vecka åtta. Och till Rimforsa skola från vecka nio.

Totalt handlar det om 1 200 portioner per dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om