Räddningsstationen i Kisa underkändes av en extern konsult 2020. Besöket gjordes i samband med en skyddsrond och utredaren rekommenderade Kinda kommun att bygga en helt ny station.
Ambulansens skyddsombud vill se en lösning på problemen i arbetsmiljön – och det nu. Arbetsmiljöverket har kopplats in. De har inspekterat arbetsplatsen och har öppnat ett ärende och kräver åtgärder.
– Vi kan inte ha en arbetsmiljö som leder till att personalen mår fysiskt dåligt, säger Alexandra Lyssarides, ambulanssjuksköterska, skyddsombud och förtroendevald i Vårdbundet.
Alexandra Lysssarides har sin tjänst på räddningsstationen i Kallerstad, i Linköping men är skyddsombud för samtliga i verksamheten.
Precis som i Kisa samsas ambulansen med räddningstjänsten i byggnaden. Den stora skillnaden mellan stationerna är storleken på dem och att stationen i Kisa främst bemannas av deltidsbrandmän medan räddningspersonal finns på plats dygnet runt i Kallerstad. Ambulanspersonalen i Kisa arbetar däremot så kallade dygnspass, vilket innebär att de är på jobbet i 24 timmar. Enligt Alexandra finns det problem på stationen i Kisa.
– Vi har personal som upplever besvär av att vistas där, både med huvudvärk och andningsproblem och att man känner sig tröttare än vad man brukar göra.
Bristerna i arbetsmiljön har lett till att personal behövt omplaceras. Trots att åtgärder gjorts beskrivs ventilationen som undermålig. Bland bristerna som räknas upp i den skrivelse som skickats in till Arbetsmiljöverket nämns även tecken på fuktskador, misstankar om förekomst av mögel i både väggar och tak, samt att ventilationsrören är gjorda av eternit som innehåller asbest.
Alexandra Lyssarides säger att diskussioner förts med både arbetsgivaren Falck Ambulans och med kommunen, som man hyr lokalerna av.
– Det här låter inte som något som kommer att lösas i en handvändning och då önskade vi temporära lokaler i form av baracker eller paviljonger, just för att personalen inte ska behöva exponeras för påvisade brister i den fysiska arbetsmiljön.
Enligt henne är arbetsgivaren beredd på att gå med på förslagen om tillfälliga lokaler. Men i och med att man hyr in sig är det kommunen som behöver ordna det – och där har det tagit stopp.
– Jag tänker att det bör finnas ett intresse i att lösa situationen så att det blir på bästa sätt här och nu. I slutändan handlar det faktiskt om huruvida det ska finnas en ambulansstation i Kisa eller inte och att ambulanspersonalen som tjänstgör i Kisa ska ha en rimlig arbetsmiljö. Jag tror inte det finns någon som motsätter sig det.
I slutet av förra året Inledde kommunen ett arbete med att bygga en ny räddningsstation. Men det finns inga planer på att ambulansen ska flytta dit.
Alexandra Lyssarides säger att ambulansens uppdragsgivare, Region Östergötland har en tanke om att verksamheten ska ingå i det nya vårdcentrumet som planeras i Kinda. Men när ett sådant kan stå färdigt är oklart.
– Jag har förståelse för att regionen tänker att ambulansen kan samverka med exempelvis en vårdcentral, säger hon.
Däremot ser hon risker med ett sådant upplägg.
– En vårdcentral ska vara lättillgänglig, man ska kunna gå dit med sin rullator, ett barn ska kunna gå dit och hålla sin förälder i handen. Det går inte att ha ambulans som rycker ut i samma miljö. Av den anledningen ligger ju stationer placerade på ett strategiskt sätt för att utryckningsvägen ska vara väsentligen fri.
Enligt henne vill ambulanspersonalen även i framtiden samverka med räddningstjänsten.
– Från personalens sida finns det en önskan om att fortsätta att vara integrerade med räddningstjänsten men där har vi hamnat lite i kläm. Vi har ju en uppdragsgivare som gärna vill äga sina lokaler framgent. Och så har vi kommunen som äger lokalen i dag och de kommer att stå för en ny räddningsstation men vi hamnar lite utanför hela grejen. Och det är ju egentligen där som det har tagit stopp för oss.
Hon påminner om att en liknande situation uppstod i samband med bygget av stationen i Lambohov i Linköping.
– Där hade man också först tänkt att ambulansen inte skulle ingå, sedan ändrades planerna och ambulansen integrerades. Men det gav inte lika bra förutsättningar som det gjort om det planerats initialt.