– Det råder förundersökningssekretess och jag har fått order om att inte säga nåt, säger Magnus Svensson. Jag kan ändå säga att träskulpturerna inte har blivit kaffeved.
Med reservation
Glad är även Eva Nyström Tagesson, antikvarie vid länsstyrelsen.
– Tjoho, det är väldigt roligt.
Hon säger det med visst förbehåll med tanke på det pågående polisarbetet och stundande domstolsförhandlingar.
– Jag hoppas det löser sig juridiskt och ekonomiskt. Det bästa är om föremålen kan komma tillbaka till församlingen och kyrkan, och inte till ett centralmuseum.
Förvanskade?
Eva Nyström Tagesson kan inte säga om samtliga träskulpturer är räddade efter tillslaget på den spanska ön Teneriffa.
Det är även oklart hur väl bevarade föremålen är efter stölden och transporterna genom Europa.
Risken finns att klenoderna är förvanskade av tjuvarna. Allt för att försvåra en spårning till ursprunglig ägare och plats.
– Det kan ske genom att till exempel ta bort färg. Därför är det viktigt att dokumentera värdefulla inventarier så att de går att identifiera när de väl hittas. Där har Linköpings stift kommit långt.
Desperat försök
Stölden i Tidersrums kyrka skedde natten till den 18 oktober 2010. Efter ett resultatlöst spaningsarbete lades polisens förundersökning ner i maj 2011.
Ett sista desperat försök till en lösning av brottet gjordes i september 2012.
Det var Kinda pastorat, där Tidersrums församling ingår, som utlovade en belöning på 100 000 kronor till den som kunde lämna sådana uppgifter att kulturskatten åter skulle hamna på sin rätta plats i Tidersrums kyrka.