Risk för att fläsket brinner

Julen dryper av fett. Då kan köksfläkten bli en slumrande brandhärd. Ansvaret ligger hos villaägaren.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

KISA2015-12-08 08:00

– Det är många som inte vet om det, säger skorstensfejarmästare Erik Berg i Kisa.

Lagändringen kom 2004. Den regelbundna och obligatoriska sköteln vart sjätte år av imkanaler slopades.

Tanken var att den enskilde fastighetsägaren skulle se till att imkanaler mellan köksfläktens filter och utblåset (ofta via skorstenen) blev rengjorda.

Så blev det inte, enligt Erik Berg.

– Det bara tuffar och går. Ofta glöms det bara bort.

Uppmaning

Med ökad brandrisk som följd. Det säger Staffan Waldau, ställföreträdande räddningschef i Kinda.

Med eftertryck rekommenderar han regelbunden rengöring.

– Det bör man göra, absolut.

– Får du en brand på spisen kan den bli svårsläckt brand och risken är att den sprider sig snabbt till flera våningsplan. Det blir bra drag och får en så kallad skorstenseffekt.

Hittills har hushållen i Kinda varit förskonade från allvarligare tillbud, enligt både Staffan Waldau och Erik Berg.

Hinder

Att villaägare förbiser eller glömmer husets imkanaler är en sak. En annan är byggnadstekniska lösningar som mer eller minder förhindrar rengöring.

Erik Berg och hans sotarkolleger stöter på dem ibland.

–Tyvärr är många fläktar orensbara. Allt är inbyggt och det går inte att göra rent.

Den obligatoriska ventilationskontrollen lever dock kvar i flerfamiljshus och på arbetsplatser.

Från början var imkanal ett samlingsbegrepp för all frånluftsventilation i utrymmen där det fanns behov av att ventilera ut vattenånga.

Imma på insidan

Imkanal kallar man en ventilationskanal omfattar allt från storkök till lägenhetskök.

Kanalen ska evakuera (suga ut) luft från ett utrymme där man lagar mat och där imma uppstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om