Det berättade Ursula Kallstenius, verksamhetschef vid Kisa vårdcentral, i samband med ett informationsmöte i Kisa bibliotek på tisdagskvällen.
Ett 30-tal personer kom för att lyssna och fråga, och suckarna var tyngst från invånare i södra kommundelen.
Samlat greppNeddragningarna är en följd av den hemsjukvårdsreform som genomförs i Östergötland i början av nästa år. Kommunerna tar då över ansvar och arbetsuppgifter som tidigare legat under landstinget.
Syftet är att få ett samlat grepp för människors vård i hemmet och utöka möjligheterna att bo kvar längre hemma.
Fyra vårdteamKinda kommun rustar för att övergången som succesivt sker mellan den 13 december och 20 januari.
Arbetsterapeut, sjuksköterskor och fysioterapeuter har anställts för för möta behoven inom hemsjukvården.
– Kommunen delas upp i fyra geografiska områden som får vårdteam som utgår från Kisa, säger Maria Stenmark, områdeschef inom hemsjukvården i Kinda.
Sänkt ersättningI samma veva krymper de ekonomiska ramarna för Kisa vårdcentral och Ursula Kallstenius landstingsfinansierade verksamhetsområde.
– När vi tappar pengar kan vi inte ha öppet i Horn (distriktssköterskemottagningen).
– Det kräver för stora resurser att åka dit och ha mottagning för en filial som har femton besök per vecka i snitt.
Längre resorInvånare i Horn och Hycklinge som hittills sökt sig till mottagningen får i framtiden vända sig till distriktssköterskemottagningen i Kisa. Med betydligt längre resor som följd.
Däremot blir det inga förändringar i vid mottagningen i Rimforsa
Justeringar möjligaÄven om omställningen är ett faktum är den inte huggen i sten.
– Det blir en noggrann uppföljning hur reformen drabbar. Ser vi att den drabbar landsbygden oskäligt måste det bli justeringar, säger Ursula Kallstenius.
Bra utgångslägeHon är ändå optimist.
– Kinda har det förspänt eftersom vi redan nu har ett nära samarbete med kommunen. Vi hoppas klara av uppdraget och se till att vården fungerar likvärdigt.
Utan riskDet blir även förändringar vid Kisa vårdcentral som stänger sin jourmottagningen på lördagar från och med årsskiftet. Här ligger genomsnittet på sju personer som söker vård på lördagar.
– Vi har gjort en riskanalys och ser inga medicinska risker med att stänga.
Kindabor som blir akut sjuka på kvällar och helger får i fortsättningen vända sig till jourcentralen på Universitetssjukhuset i Linköping.