Pulshöjare påverkar unga i plugget

Svenska ungdomar rör på sig alldeles för lite. Nu satsar Kinda kommun på daglig rörelse för alla barn och elever i förskola och skola.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2018-10-01 20:30

Måndag morgon på Värgårdsskolan i Kisa. Veckans första lektion för klass 7A ska just börja. Alla står upp med gummiband i händerna.

En film som projiceras katedern ackompanjeras av musik och klassrummet blir en samfälld rörelse där elever tänjer, drar och sträcker.

Det blir ett pass med effektiv träning i fyra minuter. I lagom dos utan att någon ska behöva bli obehagligt svettig.

Så är det varje skoldag när det inte står idrott på schemat.

Fyra minuter - en försvinnade kort tidsrymd som ändå kan göra skillnad. Mellan bättre och sämre skolresultat. Mellan ond och smärtfri nacke. Mellan god och dålig hållning.

– Man är ganska trött på morgonen och nu blir man lite piggare, säger Lilly Käck när övningen är slut.

Klasskompisen Ebba Lindhout instämmer. Hon är visserligen van att röra på sig regelbundet som fotbollspelare i Rimforsa IF.

– Men jag har lite problem med nacken och då känns det lite bättre när jag gör det här.

Övningarna med gummiband för alla högstadieelever på Värgårdsskolan ingår i Kinda kommuns ettåriga projekt Ta pulsen på Kinda.

Specialpedagogiska skolmyndigheten bidrar med pengar och Kinda-Ydre sparbank drar sitt strå till stacken genom att stå för inköpet av 180 gummiband.

Målet är att projektet ska övergå till en ordinarie del i friskvårdsarbetet i kommunen.

– Det behöver vara långsiktigt för att det ska ge effekt, säger Martina Isaxon, marknadsansvarig vid sparbanken.

Kollegan Leif Ihreskog, marknadskoordinator, säger:

– Det handlar om att lära för livet. Då duger det inte att bara träna ett år.

Värgårdsskolan fritidsledare Tobias Siverholm drar i pulsprogrammets trådar. Han ser den absoluta nödvändigheten av att barn och unga uppmuntras till att röra på sig.

– Det kan inte ha undgått någon att vi för rör oss för lite och Sverige är ett av Europas mest stillasittande länder.

I siffror innebär det att två tredjedelar av alla flickor i åldrarna 10–15 år inte når upp till 60 minuters fysisk aktivitetet per dag. För killarna är det hälften som är inaktiva.

– Det är skrämmande siffror och vi har elever med nackproblem, svag rygg, dålig hållning och allmän svaghet i musklerna.

Frågan är vad fyra minuters regelbunden träning ger för effekt. Tobias Siverholm tar stöd de senste årens nya forskningsrön. Inte minst från överläkare Anders Hansens arbete.

Det visar att fysisk rörelse leder till bättre uppmärksamhet, kreativitet, problemlösningsförmåga och dämpar även stress och ångest.

Det kan vara värt fyra minuter per dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!