Företaget med säte i Uppsala har producerat och levererat de första solenergilamporna i Kimilili. Och det finns långt framskridna planer på ännu fler.
Redan till årsskiftet ska Tellux sätta upp ytterligare 300 lampor. Somliga i Kimilili. Andra i grannstäder som Bungoma och Eldoret.
Anders Lindén berättar att det var Kinda kommuns partnerskap med Kimilili som satte stenen i rullning. Kinda ville jobba med solenergi och hade som mål att sätta upp en soldriven gatlykta i Kimilili. Kommunens energirådgivare Matti Malinen besökte den kenynska staden för att bistå med råd och information. Han hjälpte även till när fundamentet till den första gatlyktan kom på plats våren 2012.
Besökte SverigeTankegångarna blev kända för Tellux som tog kontakt med Kinda kommun. Det ledde i sin tur till att en kenyansk delegation besökte en lekpark utanför Stockholm där Tellux byggt en anläggning som spred ljus med hjälp av tre sollampor och en vindsnurra.
Intresset för fler sollampor i Kimilili var stort, men pengar saknades. De nuvarande fyra gatlyktorna har finansierats med bidrag från bland andra Kinda respektive Åtvidabergs kommun samt Tellux.
– Partnerskap av den här typen skapar mervärde i form av arbetstillfällen och det föds också en medmänsklighet, säger Anders Lindén.
Produktion på platsHan medger samtidigt att affärer med andra länder kan leda till kulturkrockar. Bland annat kring tågordningen för leverans och betalning av varor och tjänster. Men det är inget som hindrar honom och hans kolleger från fortsatta satsningar.
– Vi har beslutat att starta produktion av sollampor och en anläggning för ihopsättning av solpaneler i Kericho (nära Kimilili).
– Och vi vill komma i gång fort.
Tellux finns även i Vietnam för att lysa upp mörka gator och områden. Utvecklingen inom solenergi och ett stigande intresse i låg- och mellaninkomstländer innebär även nya jobb i Sverige.
Nyanställningar– Vi kalkylerar med att behöva anställa flera personer här hemma.
Anders Lindén är glad över att kunna utveckla en affärsidé i andra länder. Samtidigt är han förvånad över att inte fler företagare ser vilka möjligheter som finns utanför Sveriges gränser.
– Min erfarenhet är att man inte hänger på. Det finns mycket att hämta, men det kanske är bekvämare att sitta på ett kontor i Sverige än att ge sig ut i ett annat land.