– Jag ger inte ett skit för myndigheterna när de gör så här.
Han driver släktgården Övre Årteryd ett par mil öster om Kisa. Den består av cirka 120 hektar jordbruksmark som till övervägande del sett likadan ut sedan 1800-talet.
– Det har varit samma åkrar och samma diken i alla år.
Det anser inte länsstyrelsens kontrollanter som i olika omgångar har ändrat arealerna (se faktaruta). Det har lett till att Per Carlsson fått sju återkrav sedan 2005.
– Jag har gjort som de sagt. Ändå har det blivit fel.
PrincipfrågaHan har överklagat samtliga återkrav. Totalt handlar det om 180 165 kronor.
– Det är en principsak. Hade jag vetat att jag gjort fel skulle jag inte överklaga. Nu är det snåriga regler som ändras hela tiden och dessutom bakåt i tiden. Inte ens mina experter som jag anlitar (läs LRF-konsult) förstår regelverket, säger Per Carlsson.
Stövlar på kornaEtt exempel: En betesmark vid Övre Årteryd på cirka fem hektar nära en sjö klassades plötsligt som våtmark av Jordbruksverket.
– Det hade regnat mycket den sommaren, men korna gick där och betade ändå. Det är tur att de inte vet om det för då måste jag väl köpa stövlar till dem, säger Per Carlsson.
Dessutom fick han, och andra lantbrukare, besked från Jordbruksverket 2008 som meddelade att ”du som jordbrukare kommer inte att behöva betala tillbaka stöd som du har fått”.
En information som skickades ut efter att stödberättigad betesmark definierades på ett nytt sätt. Ändå krävs han på återbetalning.
– Jag blir så förbannad. Det måste finnas nån logik i det myndigheterna gör, säger Per Carlsson.
En bisysslaHan är styrelseordförande i Rimaster AB. Ett företag som han byggt upp sedan 1982 och som i dag finns i Sverige, Polen, Kina och Belgien.
Han konstaterar:
– Det är lättare att driva ett företag med fem hundra anställda i Kina än ett lantbruk med noll anställda i Sverige.
Lantbruket är en bisyssla som innebär plusvärden i vardagen. Men det finns dagar när han överväger att sluta.
– För mig handlar det inte om pengar i första hand. Men jag tycker synd om bönder som drabbas och som har jordbruket som levebröd.