Sötbitter nyhet till kanaljubilar

Vad gör man om man har ett marmeladeri, frysen full med plommon och vill vara med och fira ett födelsedagsbarn? Producerar en ny sorts plommonmarmelad förstås.

Hargodlarna och Ann-Sofi Johansson bjuder på en ny smakupplevelse i samband med Kinda kanals 15-årsfirande. Skepp Ohoj heter skapelsen och är en plommonmarmelad med valnötter och portvin.

Hargodlarna och Ann-Sofi Johansson bjuder på en ny smakupplevelse i samband med Kinda kanals 15-årsfirande. Skepp Ohoj heter skapelsen och är en plommonmarmelad med valnötter och portvin.

Foto: Johan Rödin

Kisa2021-05-31 19:00

I år har Hargordlarnas marmeladsortiment utökats från 40 sorter till 41. Nyheten heter Skepp Ohoj och är en marmelad gjord av plommon, valnötter och mandel – och spetsad med portvin.

– Jag tittade i frysen och upptäckte att det fanns mycket plommon där. Och valnötter är bra, tycker jag. Bittert låter ju inte så positivt. Men valnötterna tillför en bitterhet som motar det söta lite, förklarar Hargodlarnas ägare Ann-Sofi Johansson tankarna bakom den nya skapelsen.

Kinda kanal fyller 150 i år. I samband med det bjuds det på speciella nya smakupplevelser från producenter längs kanalen, som öl och glass. Och så då Hargodlarnas marmelad.

– Skepp Ohoj är egentligen inte framtagen för att ha på mackan utan mer ihop med en ostbricka eller på en buffé. Än så länge säljer vi den bara här och ett par butiker i Kisa. Men jag hoppas kunna få ut den även på andra håll, säger Ann-Sofi Johansson.

Redan 1986 började Ann-Sofi Johansson och hennes svägerska IngMarie Johansson med ekologisk odling av hallon och jordgubbar på Hargs gård, ett par kilometer utanför Kisa på vägen mot Ulrika.

– Från början var det ett komplement till jordbruket. Men det växte hela tiden och 1996 sa vi upp oss från våra skoljobb för att ägna oss åt det här på heltid, berättar Ann-Sofi Johansson.

Sedan dess har svägerskan hoppat av. I stället är Ann-Sofis dotter Sara Walfridsson passiv delägare i Hargordlarna som utöver marmeladeri även har gårdsbutik och kafé/restaurang.

Hur har pandemin påverkat er verksamhet?

– När det gäller förädlingen av bär har vi inte märkt någon skillnad. Det mesta vi gör går till återförsäljare och det har inte påverkats. Däremot har det slagit hårt mot restaurangdelen. Vi hade hundra turistbussar som skulle komma förra sommaren och allt blev avbokat, säger Ann-Sofi Johansson.

Det betyder dock inte att borden stått helt tomma.

– Trerätters-resan i Kinda matsafari, där vi står för förrätten, har gått jättebra och det fortsätter även i sommar. Där kan folk själva välja när de vill komma.

Det mesta av de frukter och bär som kokas till marmelad eller sylt (skillnaden är ganska diffus enligt Ann-Sofi Johansson) är sådant Hargodlarna köper in från folk i trakten som inte kan ta vara på allt i sina trädgårdar eller varit ute och plockat i skogen.

– Själv odlar jag numera bara rabarber, fläder och jordgubbar, säger Ann-Sofi Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!